Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

30. 01. 2015.

Kako pobediti zimsku depresiju


Dolaskom zime mnogi ljudi počinju da se osećaju bezvoljno i imaju manjak energije. Kraći dani, tmurno vreme, kiša koja pada bez prestanka, magla, zagađen zrak, nedostatak sunčeve svetlosti- što dovodi do vezanosti za kuću ili druge zatvorene prostore, sve to utiče na naše (ne)raspoloženje i počinjemo da se osećamo loše.


Ovo stanje je i zvanično poznato kao zimska ili sezonska depresija.

Da se radi o ozbiljnom problemu govore i statistički podaci  da  zimska depresija pogađa oko 200.000 stanovništva i da je svake godine taj broj veći.  Učestalost depresije je dva do tri puta češća kod žena nego kod muškaraca.

 Simptomi zimske depresije su sledeći:


* dugotrajna potištenost ili bezvoljnost,
 
* slabija koncentracija,

* gubitak energije,

* poremećaj spavanja, najčešće povećana potreba za snom,

* smanjena druželjubivost,

*osećaj usamljenosti i napuštenosti,

* smanjen spolni nagon ,

* pojačana želja za slatkim, posebno uveče.

 Da bi izbegli zimsku depresiju, potrebno je samo da se pridržavate sledećih 5 saveta za dobro raspoloženje:

1. Jedite namirnice bogate serotoninom

Jedan od najvažnijih hormona koji utiče na dobro raspoloženje i osećaj zadovoljstva jeste serotonin.

 Reč je o neurotransmiteru, odnosno materiji koja prenosi pozitivne impulse nervnim ćelijama.

On se stvara u velikom mozgu i centralnom nervnom sistemu od supstanci koje unosimo hranom, doprinoseći dobrom raspoloženju.

Tačnije rečeno, što je viši nivo serotonina u krvi, čovek se oseća srećnijim, bolje spava i lakše podnosi stres.

 Organizam će bolje funkcionisati ako u njegovu ishranu svakog dana uključite namirnice bogate serotoninom: integralne žitarice, banane, ananas, šljive, koštunjavo voće, soju i crveno povrće (cvekla, crveni kupus, paradajz)…



2. Vežbajte

Opustite svoje telo i dušu i to na način da opustite mišiće lica, vilicu, udahnete duboko obraćajući pritom pažnju na podizanje i spuštanje prsnog koša. Ovom vežbom ćete smanjiti reakciju na stres.

Smejite se - Kad naša mimika i gestikulacija te držanje odašiljaju dobro raspoloženje, snagu i zadovoljstvo, u našem mozgu se pokreću procesi koji podižu raspoloženje. Mnogobrojna istraživanja su pokazala kako se osobe koje krasi osmeh na licu lakše odupiru stresu i svakodnevnim stresnim situacijama.

Posjetite neko vama drago mesto - Svako od nas bi trebao pronaći sebi drago, posebno mesto, to može biti i neka klupica u parku gde se možete skloniti i biti u miru sa sobom. Razgovor sa dragom osobom, knjiga ili oživljavanje lepih uspomena prelistavanjem obiteljskih albuma pružit će vam mogućnost da se odmorite od svakodnevnih stvari.

Razmazite malo svoja čula - Pružite sebi dovoljno vremena dok udišete miris cveća, zapalite mirisnu sveću, uživate u svom omiljenom piću ili u miru poslušate omiljenu muziku i pritom obratite pažnju kako vam čula reagiraju na ugodne podražaje.

Pohvalite sami sebe - uspešno ste završili projekt, odgovorili na brojne e-mailove, obavili neugodan telefonski razgovor ili ste se jednostavno prijateljski obratili kolegi koji vam baš i nije posebno drag – sve su to sasvim dovoljni razlozi da se na kratko isključite i sami sebe pohvalite. Zapamtite taj doživljaj osobnog uspeha.

Duboko dišite - Udahnite pa izdahnite nekoliko puta zaredom. Čak 70% negativnih emocija izbacujemo putem pluća, odnosno pravilnim načinom disanja. Disanje je refleksno i često o njemu uopšte ne razmišljamo. Duboko, pravilno disanje - može učiniti čuda.

Protegnite se - Lagano raširite noge, ruke podignite prema gore i istegnite se par puta najviše što možete; kao da ćete dodirnuti zvezde. Ponovite rastezanje nekoliko puta tokom dana. Krv će vam prostrujati telom i odmah ćete se osećati bolje.



3. Pijte dosta vode

Ne zaboravite piti vodu - Ljudski mozak se sastoji od čak 75% vode. Kada nam nedostaje vode,  mozak najviše pati. Kako bi moždane vijuge bolje radile popijte čašu vode. Vodu nemojte menjati sokom ili gaziranim pićem. Čista voda je ipak najzdravije piće.

Nedovoljno vode u organizmu dovodi do stanja poznatog kao akutna dehidracija. 

Prepoznaje se po suvoći usta, smanjenom izlučivanju mokraće, glavobolji i zatvoru. 

U težim slučajevima može doći i do smanjenog rasuđivanja, nesvestice, poremećaja u regulaciji telesne temperature, oštećenju funkcija kardiovaskularnog sistema, kao i umanjenju radne i sportske sposobnosti. 
   
Unos vode neophodan je za metabolizam i normalne fiziološke funkcije.

 Istovremeno, voda obezbeđuje unos esencijalnih materija kao što je kalcijum, magnezijum i fluor. Voda odnosi toksine iz vitalnih organa, donosi hranljive materije do ćelija, hidrira kožu, održava normalnu telesnu temperaturu kao i pritisak.



4. Šetajte

Šetnja je najprirodniji i najlakši vid kretanja koje će vam obezbediti zdravlje celog tela.

Redovna šetnja ima mnogo pozitivnih efekata na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Šetati možete bilo gdje i bilo kada, bez dodatne skupe opreme i teretane. Dovoljno je samo da imate vremena i dobru volju.

 Redovna šetnja poboljšava naše psiho-fizičko stanje, jača svaki mišić u telu, da pri tom ne izaziva dodatno opterećenje. Osim toga, nakon tridesetominutne šetnje, telo počinje sa lučenjem serotonina i endorfina, hormona sreće i na taj način vas u velikoj meri oslobađa stresa, a znamo da oslobadjanje od stresa blagotvorno deluje i na san.

Uz redovnu šetnju stičemo kondiciju, a istovremeno smanjujemo verovatnost pojave kardiovaskularnih bolesti, podstičemo bolju cirkulaciju krvi u telu i jačamo srce.

Šetnja takodje podstiče pravilnu raspodelu kalcijuma u kostima i pomaže u izgradnji koštane mase, što smanjuje verovatnoću od osteoporoze, koja je u velikoj meri prisutna kod žena.

I poslednja, ali ništa manje važna korist je pravilan rad pluća i poboljšano disanje.



5. Boravite na suncu što duže i družite se

Iako tokom zimskih meseci imamo manje sunčanih dana, baš iz tog razloga, ako smo u mogućnosti i naše obaveze nam to dozvoljavaju, trebamo svaki sunčan dan provesti na suncu.

 70% sunčeve svetlosti odlazi u telo i aktivira hranjive sastojke u stanicama, a svega 30% putuje u organ za vid.

 Važno je da u prostorijama u kojima boravimo koristimo lampe punog spektra u zimskom periodu zato što lampe punog spektra imitiraju danje svetlo i one su jačine od čak 300 luxa.

Korištenje tih lampi zaista doprinosi puno boljem raspoloženju tokom dana i bolji san.

I na kraju jako je bitno da izbegavate izolaciju pod svaku cenu.

Osobe koje imaju mnogo prijatelja su srećnije i imaju bolju memoriju.

Držite kontakt sa obitelji i prijateljima i razmislite o učlanjenju u razne grupe, pohađanje kurseva, seminara, cilj je što više biti u kontaktu sa drugim ljudima jer to direktno utiče na naše raspoloženje.

Druženjem zaboravljamo naše probleme, smejemo se, saznajemo nove stvari, osećamo se bolje.

Ništa ne može zameniti bar jedan dobar zagrljaj i osećaj da imamo nekoga blizu sebe.


Nema komentara:

Objavi komentar