Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

06. 01. 2015.

Tahin (pasta od susama)

TAHIN (pasta od susama) prava je mala tvornica zdravlja.

 Sadrži kalcij, proteine, vitamine A, D, E i B, te je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina. 

Povoljno utiče na:
  •  imuni i nervni sistem,
  •  plućne bolesti, 
  • gastritis, 
  • anemiju, 
  • glavobolju, 
  • čisti krvne sudove i smanjuje nivo holesterola
  • jača kosti, zube i mišiće
  •  utiče na rad mozga
  • čisti jetru od toksina
  • smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.
Preporučuje se rekonvalescentima, djeci, starijim osobama, dijabetičarima i sportistima. 

Zbog značajnog prisustva minerala (natrij, kalij, magnezij, fosfor, zeljezo, vitamini B1 B6 D i nijacin) te aminokiselina, tahin se preporučuje svima sa pojačanim živtonim ritmom, pri lečenju bronhitisa i problema sa varenjem. 

Podržava i jača rad štitne žlezde, smanjivanje nivoa šećera u krvi, lečenja anemije i hemeroida.

Kalcij je važan za jačanje kostiju, zuba i mišića, a istraživanja su ga povezala sa sniženim rizikom od alergija i nekih vrsta karcinoma.  


Vitamin E zbog svojih antioksidativnih svojstava nosi nadimak "izvor mladosti".
Pomaže usporiti starenje stanica tkiva i održava mentalnu svežinu i u staroj dobi.

Vitamini B uključuju B1, B2, B3 i B5. Ovi pripadnici B kompleksa pospješuju rast i diobu zdravih stanica, uključujući crvena krvna zrnca.
Vitamini B također su korisni za ubrzavanje zarastanja ozleđenog tkiva i za zdrave moždane funkcije, uključujući dobro raspoloženje i koncentraciju.

Tahin je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina omega 3 i omega 6. Ove su kiseline važne za zdravlje zglobova, hrskavica, krvožilnog sustava, mozga i kože.

Tahin je bogat aminokiselinom metionin, koja je važan doprinositelj čišćenju jetre od toksina i apsorpciji drugih aminokiselina u organizmu.

20% sadržaja tvore proteini, što znači da je bogatiji bjelančevinama od mnogih orašastih plodova.
Stoga je pogodan kao izvor bjelančevina i biljnih masnoća za vegetarijance i vegane.

Tahin slovi kao afrodizijak, to jest kao sredstvo za dizanje libida, i kao prirodni lek za erektilnu disfunkciju.

 Najnovija istraživanja pokazuju da redovita konzumacija značajno smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Tahin u kulinarstvu

 

Tahin je često korišten sastojak sirove prehrane. Možete ga jesti kao umak sa sirovim ili pečenim povrćem ili kao namaz na hlebu i pecivima.

Neki ga opisuju kao nadomjestak za  maslac, margarin i namaz od kikirikija.

Potrebno ga je čuvati u čvrsto zatvorenoj staklenci u frižideru.

 Ne ljuštite susam
 
Dve su glavne vrste tahina: jedan je napravljen od oljuštenog, a drugi od neoljuštenog susama.

Bolja je ova druga vrsta, jer neoljušteni susam ima veću nutritivnu vrednost.


Sirov tahin sadrži više nutrijenata od tahina koji se radi od preprženog susama.

Kako pripremiti tahin

Tahin možete napraviti i sami i to vrlo jednostavno.

Za tahin su vam potrebni maslinovo ulje i sjemenke susama.

200g susama desetak minuta pržite na tavi stalno mešajući, a zatim ga sameljite u blenderu sa 2-3 žlice maslinovog ulja.

Po želji, tahinu možete dodati i 1-2 žlice limunovog soka i morsku sol, ili kakao, med, vaniliju i čokoladu.

Nema komentara:

Objavi komentar