Sigurna sam da ako ste
nekada bili slabi ili anemični da ste do sada čuli mnogo puta, pij sok od
cvekle ili jedi cveklu. Istina njen okus se ne sviđa svima ali definitivno da
su upravu oni koji su vam govorili kako je lekovita.
Međutim sposobnost cvekle
da nam popravi krv i izleči anemiju nije jedina njena sposobnost i sasvim
sigurno mogu reći da je cvekla jedna od najmoćnijih namirnica a evo i zbog
čega.
Cvekla (Beta vulgaris) poreklom
sa obala Sredozemlja je zdravo povrće koje se može naći na pijaci najveći deo
godine.
Plod je crvene ili
tamnoružičaste boje i najčešće se koristi u obliku salate ili soka.
U cvekli ima najviše
vitamina C, pa karotena, zatim vitamina B1 i B2 i B12, vitamina koga retko ima
u biljnim namirnicama.
Ovo povrće može da se
„pohvali“ i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čoveku za život
i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum,
gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum.
Činjenica da cvekla sadrži
betanin i betain svrstava je u lekovito povrće koje čini krvne sudove
zdravijim, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše
efikasnije funkcionisanje jetre.
Za razliku od ostalog
povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, zbog čega se preporučuje
vegetarijancima.
Zbog celuloze i pektina
koje sadrži u izobilju, pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku.
Često se cvekla
preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje
crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim te deluje i
antikancerogeno.
Ovim posrednim načinom
utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin, kojeg takođe, ima u cvekli,
omogućava održanje visoke koncentracije leukocita. Pored lečenja malokrvnosti,
korisna je i u lečenju tumora, leukemije i raka.
Ovo povrće zbog betanina i
betaina podstiče razmenu materija i smanjuju holesterol. Cvekla je, takođe,
veoma dobra i za lečenje ateroskleroze, pošto sadrži potrebne količine joda.
Iako je kod nas udomaćeno
korišćenje samo korena cvekle, stručnjaci tvrde da je ona korisna u celosti
tokom cele godine. Može da se uzima u neograničenim količinama, bez bojazni od
bilo kakvih štetnih posledica.
Malo se zna da je lišće
cvekle nalik spanaću pa se tako može i pripremati. Međutim, bez obzira što je
cela biljka jestiva, lekovit je samo koren, koji se sakuplja u jesen i ostavlja
u umereno toplim prostorijama, da ne bi promrzao.
Ako se čuva na
odgovarajući način, u svežini cvekle može da se uživa sve do sledećeg
leta.
Lekovita dejstva cvekle
Cvekla se preporučuje za
lečenje:
- tumora, leukemije i
raka,
- ublažavanje tegoba od
niskog pritiska,
- pomaže kod poremećaja u
radu žuči i želuca,
- povoljno utiče na
nerve i rad mozga,
- supstance betanin i
betain koje se nalaze u cvekli podstiču razmenu materija, smanjuju holesterol,
održavaju elastičnim krvne sudove i pomažu kod bolesti jetre,
- zahvaljujući jodu,
cvekla je korisna u borbi protiv arterioskleroze,
- čisti krv i usporava
starenje,
- cvekla je korisna u
lečenju malokrvnosti, naročito kod dece jer sadrži visok procenat gvožđa,
- sadrži celulozu i pektin
pa povoljno deluje i na rad creva,
- nitrati u cvekli znatno
snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti,
infarkta i bolesti bubrega,
- potvrđena je i njena
lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba,
- deluje na bolesti pluća,
kožne bolesti, groznice, konstipacije, prehlade, posledica pušenja, trovanja
nikotinom.
Cveklu treba jesti kada
god vam padne na pamet, jer ona deluje preventivno na ceo organizam. Narodni
lekari tvrde da štiti od radioaktivnosti i zračenja.
Sok od cvekle ima posebnu
vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo
organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam.
Najbolje je da se
pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku takođe može da
se doda i kim, kao i rendani ren, čime se dobija poseban ukus.
Za jačanje želuca i jetre
treba krupno narendati cveklu i upola manji koren od celera, začiniti sa malo
soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Salatu na
kraju izmešati sa kiselom pavlakom i posuti peršunovim lišćem.
Može da se spremi i kao
zimnica tako što se plod iseče na tanke kolutove, prelije jabukovim ili vinskim
sirćetom u koje je dodato malo samlevenog kima. Tako spremljena cvekla poreda
se u tegle i ostavi za zimu.
U nastavku još jako
korisnih recepata.
Sok od sveže cvekle
Cvekla ima lekovito
dejstvo i kod najtežih bolesti, ali kuvanjem gubi svoju lekovitost, pa je
najbolje napraviti sok od sveže cvekle.
Od jednog kilograma cvekle
može se dobiti oko 700 mililitara soka.
Sprema se tako što se
cvekla tanko oljušti, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom.
Kada ova smesa odstoji,
dobro se procedi i pije u gutljajima celog dana. Kod najtežih bolesti dnevno
treba popiti pola litre soka. Kada se oseti poboljšanje, količinu treba
smanjiti na četvrtinu.
Čorba za jačanje krvi
Za jačanje krvi i oporavak
organizma pripremite čorbu po sledećem receptu.
Isecite dve veze mladih
listova cvekle i stavite da se kuva. Sa cveklom neka se kuva i veza peršunovog
lista (10 – 15 minuta).
Istovremeno nasecite
glavicu crnog i dva čena belog luka, narendajte koren šargarepe, jedan koren
peršuna i manji koren celera.
U to dodajte sitno
narendane 4 – 5 cvekli i sve prelijte velikom kašikom ulja i sokom od
limuna.
Na kraju sve stavite u vodu
sa lišćem i odmah sklonite sa vatre.
Sirup od cvekle, mrkve
i limuna
Sirup od cvekle, mrkve
i limuna je prava vitaminska bomba, popraviće vašu krvnu sliku i vratiti vam
energiju.
Sastojci:
- 1 kg cvekle,
- 1 kg mrkve,
- 1 kg limuna,
- 2 l vode,
- 8 limuntusa.
Priprema:
Oprati i oljuštiti cveklu
i mrkvu pa izrendati i sipati u veću posudu.
Limune oprati i cele samleti na mašini za meso i dodati cvekli i mrkvi.
Dodati 2 litra vode i 4 limuntusa. Sve izmešati i ostaviti da stoji 24h.
Procediti i izmeriti pa u zavisnosti od količine soka, dodati isto toliko šećera i još 4 limuntusa. Povremeno promešati i kada se otopi sav šećer, sipati u flaše.
Od ovog sirupa praviti sok po ukusu.
Dovoljno je popiti 250 ml
soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio
rizik od demencije u starosti.
Zbog svih dobrobiti,
lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom. Sok od cvekle povećava telesnu
izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i
poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost pri svakoj fizičkoj
aktivnosti.
Sirup od cvekle, mrkve,
narandže, jabuke, meda i limuna
Ovaj sirup je veoma
zdrav i namenjen onim osobama kojima je loša krvna slika. Posle dva meseca
uzimanja ovog sirupa doktor vam neće vjerovati da ste to vi.
Sastojci:
- 1 kg cvekle,
- 1/2 kg mrkve,
- 3 manje narandže ili
samo 2 ako su velike (u manjima ima više soka),
- 1/2 kg kiselih jabuka,
- 1 limun,
- 500 gr meda.
Priprema:
Cveklu, mrkvu i jabuke
oljuštiti i iseckati na manje komade i ubaciti u sokovnik i iscediti sok.
Posebno limun i narandžu iscedimo i dodamo u sok iz sokovnika, dodamo med
(najbolji je lipov, bagremov ili livadski med).
Sve povremeno mešamo da
se med ujednači sa sokom. Sipati u flaše. Dobije se oko jedan i po do dva
litra sirupa.
Ovaj sirup
uzimajte svako jutro na prazan želudac oko 1 dcl razblažen sa vodom jer je
ovako mnogo sladak. Ukusan je, veoma hranljiv i zdrav.
|
Koktel za visok krvni
pritisak
Sipajte u teglu:
- 1 čašu sveže isceđenog soka mrkve,
- 1 čašu sveže isceđenog soka cvekle,
- 1 čašu meda i
- 1 dl alkohola i dobro promešajte.
Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom i hladnom mestu da odstoji 3 dana.
Posle tri dana
lekoviti koktel je gotov. Uzimajte po jednu kašiku ovog koktela 3 puta dnevno,
najmanje tri meseca.
Sok od cvekle,
jabuke i mrkve
Sastojci:
-1 kg cvekle oguliti i
izrendati,
-1 kg mrkve oguliti i
izrendati,
-1 kg jabuka oguliti i
izrendati,
-2 limuna,
-šećera ili meda po želji,
Priprema:
Pripremljenu izrendanu
masu sastaviti, dodati isceđena dva limuna, posuti šećerom ili medom i ostaviti
12 sati na hladno mesto.
Sutradan procediti kroz
sterilnu gazu. Od ove mase se dobije oko litar i po soka.
Čuvati u frižideru! Piti
po jednu-dve kašike ujutro (pre jela). Uglavnm sok se preporučuje za
poboljšanje opšteg stanja organizma, jačanje imuniteta, za jačanje krvne slike.
Recept za povišen
holesterol
Možete, za promenu,
probati i ovaj provereno dobar recept protiv povišenog holesterola.
Cvekle oprati i odseći im
vrhove. Malim nožićem izdubiti cveklu i u svaku sipati po sok od jednog limuna.
Znači 1 cvekla, 1 limun.
Treba da odstoji 12 sati.
Ujutro na prazan želudac
pet dana piti sok, pa mesec dana napraviti pauzu.
Recept za povišen
holesterol i trigliceride
Cveklu očistiti i staviti
u sokovnik. Od oko 2,5 kg cvekle dobije se 1,5 l soka.
Sok od cvekle i od pet
limunova sipati u staklenu flašu. Zatvoriti i ostaviti u frižider.
Pije se 1 dl pre podne i 1
dl uveče.
Svaki put pre upotrebe
soka protresti malo flašu. Nekim ljudima potrebna je jedna doza (1,5 l napitka)
da bi regulisali povišen holesterol i trigliceride, a pojedinim dve, što zavisi
od organizma.
Posle prve doze obavezno
proverite krvnu sliku.
Miks za jačanje
organizma
Ovaj napitak povećava
imunološki sistem organizma, prečišćava krv, poboljšava i reguliše metabolizam.
Pije se ujutro na prazan želudac i mora da bude svež.
Sastojci:
- 3 jabuke,
- 2 mrkve,
- 2 manja celera,
- 2 cvekle,
- 50 gr đumbira,
- 1 limun i 2 kašike meda.
Jabuke (sa korom), mrkvu, celer i cveklu očistiti, iseći na manje komade, staviti u sokovnik i
procediti.
Posebno iscediti sok od
đumbira i limuna te dodati ovom soku. Na kraju dodati med.
Od ove količine se dobiju
2 čaše soka, koje se rasporede na nekoliko dana. Ponavljati dok ne osetite
poboljšanje.
Isprobajte bar jedan
od navedenih recepata i sigurno ćete osetiti moćno delovanje cvekle. Učinite
nešto za sebe.
Nema komentara:
Objavi komentar