Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

05. 01. 2015.

Kopriva kao lek


Kopriva se u naučnim laboratorijama pokazala kao najveći rezervoar minerala i vitamina. 

Preporučuje se njena upotreba u svakodnevnoj ishrani, preventivi bolesti i fitoterapiji i to zbog njenog lista (Urticae folium), kojeg treba brati u proleće, i zbog njenog korena (Urticae radix), koji je najzdraviji ukoliko se izvadi u jesen. 

Evo i nekih od hiljade recepata: 

Za dugovečnost se koristi obarena kopriva koja se dobro iscedi te se piju kapi 2-3 puta na dan. Kod malokrvnosti, žutice, kamena u bešici, pije se čaj koji se priprema od 50 grama koprive kuvane 15 minuta u litri vode, koja je odstajala preko noći. Danju se pije umesto vode. 

Protiv reumatizma čaj pripremiti od smeše jednakih delova lista koprive i breze (20 grama). Smešu kuvati petnaest minuta u pola litra vode. Čaj piti u toku dana umesto vode. 

Vino od koprive protiv čira na želucu i crevima, gihta, bubrežnih oboljenja i neuroza pravi se od mešavine 10 supenih kašika lišća i korena koprive, jedne kašike pelina, dve kašike bokvice i jedne kašike istucanih smrekovih bobica. Smesa se stavi u litar crnog vina da odstoji 12 sati, posle čega se, uz dodatak 3-4 kašike meda, kuva oko pola sata. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kašika pre jela.


Kopriva leči i senilnost te razvija pamćenje. Lekari su utvrdili i da redovnom konzumacijom koprive zbog prisustva mangana u njoj zaista ublažava staračku senilnost i otklanja zaboravnost. A dovoljna količina vitamina K, koji u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja i direktno utiče na "faktor dugovečnosti", direktno ulazi u ljudsku krv pošto kopriva počne da se vari u želucu.

Naučnici su utvrdili i da kopriva dodatno sprečava pojavu adenoma prostate i pomaže u terapiji akutnog prostatitisa kad se kombinuje sa polenom, jer obezbeđuje potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Nema komentara:

Objavi komentar