Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

11. 01. 2015.

Nekoliko saveta o jajetu


U svakodnevnom kulinarstvu, namirnica koja se sigurno najčešće koristi je jaje. Kao i svaka namirnica i jaje ima svoj rok trajanja, kvalitet i stvari koje bi trebali znati o njemu kako bi ga što bolje iskoristili.

Evo nekih saveta:

  • Ako vam je u jednom trenutku potrebna veća količina jaja, recimo za rođendansku ili svadbenu tortu, nije loše da proverite njihovu ispravnost. 
          -Intezivna boja žumanceta govori o dobrom kvalitetu jajeta.

          -Kada jaja nisu potpuno sveža, teško je odvojiti belance od žumanceta. Jaje razbijete iznad levka, pa će   belance proći a žumace će se zadržati u levku. Takvo jaje možete iskoristiti za prženje.

  • U frižideru jaja čuvamo tamo gde je naznačeno ili na gornjoj polici, podalje od komor za zamrzavanje.
           -Pre nego što bacite smrznuta jaja, pokušajte da ih spasite. Potopite ih u slanu vodu i tako ostavite 2 sata. Takva jaja naravno morate odmah upotrebiti.

  • Da biste jaja koristili za fil, izvadite ih iz frižidera da postignu sobnu temperaturu.

  •  Razbijeno jaje ne morate odmah da upotrebite. Sačuvaćete ga ako odozgo sipate malo mleka. Belance bi trebalo da iskoristite u oku od 24h a žumance stavite odmah u vodu. Ukoliko želite da ga sačuvate naredna 3 dana, prelijte ga običnim jestivim uljem.
  • Da biste belance dobro umutili, stavite ga 20-tak minuta na hladnije mesto, a tokom mućenja kapnite malo limunovog soka.
  • Kada želite da skuvate jaje, a primetite da je napuklo, ne treba da odustanete ukoliko imate limun. Naprslinu premažite limunovim sokom i spustite u hladnu vodu. Ili, u vodu sipajte kašičicu sirćeta.
  • Da jaja ne prsnu pri kuvanju, sipajte u vodu malo soli. Ili, ostavite jaja 2 sata u vodi u koju ste dodali kašičicu sirćeta i 2 kocke šećera, a zatim ih u toj vodi i skuvajte.
         -Kašika sirćeta u vodi pomoći će da ih lakše oljuštite. Po završenom kuvanju jaja odmah spustite u hladnu vodu.
  • Ako ste pomešali kuvana i nekuvana jaja, zapamtite- kuvana se brže kotrljaju.
  • Prilikom prženja, jaja se neće zalepiti ako tiganj pre nego što sipate ulje, dobro zagrejete.
  • Uspećete da ispržite jaje na oko kada u zagrejano ulje stavite pola kašičice soli, pa tek onda razbijete jaje.
  • Kajgana će biti izdašnija ukoliko umućenim jajima dodate malo vode.
  • Mrlje od jaja nije komplikovano skinuti, umrljana mesta nikada ne peite toplom vodom. Ostavite ih da se osuše, pa ih iščejtajte mekom četkom. Preostale tragove ukonićete benzinom.


2 komentara:

  1. korisno je znati ove male trikove o namirnici koja je jako cesto u upotrebi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo tako, drago mi je da vam se sviđa

    OdgovoriIzbriši