U svakodnevnom kulinarstvu, namirnica koja se sigurno najčešće koristi je jaje. Kao i svaka namirnica i jaje ima svoj rok trajanja, kvalitet i stvari koje bi trebali znati o njemu kako bi ga što bolje iskoristili.
Evo nekih saveta:
- Ako vam je u jednom trenutku potrebna veća količina jaja, recimo za rođendansku ili svadbenu tortu, nije loše da proverite njihovu ispravnost.
-Kada jaja nisu potpuno sveža, teško je odvojiti belance od žumanceta. Jaje razbijete iznad levka, pa će belance proći a žumace će se zadržati u levku. Takvo jaje možete iskoristiti za prženje.
- U frižideru jaja čuvamo tamo gde je naznačeno ili na gornjoj polici, podalje od komor za zamrzavanje.
-Pre nego što bacite smrznuta jaja, pokušajte da ih spasite. Potopite ih u slanu vodu i tako ostavite 2 sata. Takva jaja naravno morate odmah upotrebiti.
- Da biste jaja koristili za fil, izvadite ih iz frižidera da postignu sobnu temperaturu.
- Razbijeno jaje ne morate odmah da upotrebite. Sačuvaćete ga ako odozgo sipate malo mleka. Belance bi trebalo da iskoristite u oku od 24h a žumance stavite odmah u vodu. Ukoliko želite da ga sačuvate naredna 3 dana, prelijte ga običnim jestivim uljem.
- Da biste belance dobro umutili, stavite ga 20-tak minuta na hladnije mesto, a tokom mućenja kapnite malo limunovog soka.
- Kada želite da skuvate jaje, a primetite da je napuklo, ne treba da odustanete ukoliko imate limun. Naprslinu premažite limunovim sokom i spustite u hladnu vodu. Ili, u vodu sipajte kašičicu sirćeta.
- Da jaja ne prsnu pri kuvanju, sipajte u vodu malo soli. Ili, ostavite jaja 2 sata u vodi u koju ste dodali kašičicu sirćeta i 2 kocke šećera, a zatim ih u toj vodi i skuvajte.
- Ako ste pomešali kuvana i nekuvana jaja, zapamtite- kuvana se brže kotrljaju.
- Prilikom prženja, jaja se neće zalepiti ako tiganj pre nego što sipate ulje, dobro zagrejete.
- Uspećete da ispržite jaje na oko kada u zagrejano ulje stavite pola kašičice soli, pa tek onda razbijete jaje.
- Kajgana će biti izdašnija ukoliko umućenim jajima dodate malo vode.
- Mrlje od jaja nije komplikovano skinuti, umrljana mesta nikada ne peite toplom vodom. Ostavite ih da se osuše, pa ih iščejtajte mekom četkom. Preostale tragove ukonićete benzinom.
korisno je znati ove male trikove o namirnici koja je jako cesto u upotrebi.
OdgovoriIzbrišiUpravo tako, drago mi je da vam se sviđa
OdgovoriIzbriši