Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

04. 02. 2015.

4 brza i laka jela iz domaće kuhinje za sve prilike

PITA GUŽVARA

Ova pita može da zameni sve pite koje se prave na tradicionalni način i oduzimaju vam mnogo vremena.

 Sa smesom kojom premažete kore, pita dobija poseban okus i zadovoljava ukuse i najvećih kritičara.

Prednost je što je brzo gotova i ne treba vam posebno kulinarsko umeće da je napravite, posebno ako vam baš ne ide priprema testa.

 Pravila sam je mnogo puta i od srca vam preporučujem ovaj recept.

Sastojci:

- 600 gr gotovih kora za pitu,

- 600 gr svežeg sira,

- 200 gr kajmaka,

- 3 jaja,

- 3 kašike brašna,

- čaša ulja,

- jedan prašak za pecivo,

- čaša mineralne vode ili jogurta

- sol

Priprema:

U jednoj posudi  pomešajte jaja, ulje, mineralnu vodu ili jogurt, brašno, prašak za pecivo i sol.

U drugoj sir i kajmak. Tepsiju nauljite i stavite na dno jednu do dve kore da prekriju tepsiju tako da krajevi budu podignuti sa strane.

Sada premažite kore smesom iz prve posude te ih pospite sirom i kajmakom.

 Zatim uzmite, otprilike 3-4 kore, zgužvajte ih i stavite u tepsiju, te ponovno kašikom posipajte smesom iz prve posude a zatim sirom i kajmakom.

Postupak ponavljajte dok ne vam ne ostanu dve zadnje kore.

 Tim korama prekrijte zgužvane kore s tim da krajeve savijete unutra prema dnu posude.

 Sa malo smese iz prve posude premažite kore.

Tepsiju stavite u zagrejanu pećnicu i pecite dok pita ne dobije lepu boju.

Savet:

Sir i kajmak možete da zamenite i sa mesom, špinatom, blitvom, paprikama, krompirom.. Sve što vam padne na pamet.

 Možete da pravite i slatku pitu sa nadjevom od voća.



KAKAO KOCKE

Kakao kocke, kolač koji se pravi za 15 minuta, sve sastojke bi trebali imati u kući.

Idealan za napraviti čak i ako vam se gosti najave samo sat vremena pre.

Sastojci:

- 250 grama margarina,

- 150 gr šećera,

- 250 gr brašna,

- 2 jaja,

- 2 dl mleka,

- 4 kašike kakaa,

- prašak za pecivo,

- limun,

- jedna mlečna čokolada za preliv

Priprema:

Penasto umutite margarin, jaja i šećer, u smesu dodajte naribanu limunovu koricu, kakao i mleko.

Sve izmešajte a zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Sve sjedinite i izmešajte u jednoličnu smesu te izlite u tepsiju, prethodno namašćenu i posutu brašnom.

Odmah stavite u zagrejanu pećnicu i pecite na umerenoj vatri oko 40 minuta.

Pečen kolač prelite istopljenom čokoladom sa malo mleka i ulja.

Savet:

U smesu možete dodati i malo mlevenih oraha, lešnika, grožđice, kokos.. Sve što vam se nađe pri ruci. Ako se odlučite za kokos, stavite malo više mleka kako kolač ne bi bio previše suv.



MEDENA TORTA

Ako su vam umesto kolača ipak draže torte, evo jedan recept za tortu koja se lako pravi i brzo je gotova.

Možete da oduševite sve kojima pravite.

Zbog toga sam joj i dala ime medena.

Sastojci:

Za kore

- 4 kašike meda,

- 8 kašika mleka,

- 12 kašika šećera,

- 2 jaja,

- vrećica cimeta,

- 2 kašike ulja,

- 250 gr brašna,

- pola praška za pecivo

Za fil

- 5 dl mleka

- 6 kašika griza,

- 250 gr šećera, po mogućnosti u prahu,

- 250 gr margarina,

- vanilin šećer,

- šlag krema ili šećer u prahu za posipanje

Priprema:

KORA-Penasto umutite jaja i šećer, dodajte med, ulje, mleko, cimet i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Sve izmešajte u jednoličnu smesu, koja treba da je malo gušća nego smesa za palačinke.

U nauljenu i brašnom posutu tepsiju ulijte jednu trećinu smese, stavite u zagrejanu pećnicu i pecite oko 15 minuta.

Isti postupak ponovite još dva puta za tri kore.

FIL-U ključalo mleko dodajite griz te kada se skuha sklonite da se ohladi.

U međuvremenu margarin, šećer u prahu i vanilin šećer penasto umutite te pomalo dodajite ohlađeni griz sve dok ga ne potrošite te sve zajedno dobro izmešajte.

Stavite prvu koru na tacnu te je premažite filom, stavite preko drugu koru, premažite je i na kraju dodajte i treću koru.

Tortu premažite šlag kremom ili je samo pospite šećerom u prahu. Dekorišite po želji.

Savet:

Smesu za kore možete odmah celu da izlijete u tepsiju i pečete oko 25 minuta. Kada je izvadite i malo se ohladi prerežete većim nožem na tri jednaka dela. Ovo je lakši i brži način, ako vam se baš žuri.



KUKURUZNICE

Ako želite da napravite nešto inovativno i kreativno, onda je ovaj recept baš za vas.

Idealne su za predjelo. Možete ih poslužiti i tople i hladne.

Za pripremu ovog recepta trebaće vam najviše 30 minuta.

 Ja ga pravim u svakoj prilici i pored svega mnogo je zdrav. Daje vam energiju a ne deblja.

Sastojci:

- 250 gr kukuruznog brašna,

- 2 dl mleka,

- 150 gr naribanog sira,

- ulje,

- sol

Priprema:

Pomešajte mleko i 5 dl posoljene vode pa kada počne da kuva dodajite kukuruzno brašno stalno mešajući da ne zagori.

Kada je gotovo smesu rastanjite na drvenoj dasci koju ste prethodno navlažili vodom.

Smesu rastanjite na 1,5 cm debljine. Ostavite da se ohladi.

Tada kalupima po vašoj želji vadite kukuruznice i slažite u namašćenu tepsiju te ih pospite naribanim sirom. Pecite u pećnici oko 15 minuta.

Savet:

U sir možete dodati i malo suvog sira koji će kukuruzicama dati poseban okus. Odlične su prilog uz povrće, meso i ribu, a mogu biti i samostalno jelo.



PRIJATNO!

Nema komentara:

Objavi komentar