Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

08. 02. 2015.

Laneno, kokosovo, maslinovo, orahovo i konopljino ulje







Da nam priroda daje samo najbolje potvrđuje i tema ovog posta. Lek skoro za sve bolesti možemo naći oko sebe, sve nam je na dohvat ruke.

Jelo pravimo svaki dan i to nam je osnovna potreba. Ako malo razmislimo, znamo da za pripremu svakog jela koristimo ulje. Danas je pripremanje jela skoro nemoguće zamisliti bez njega.

Najčešće je to suncokretovo ulje. Ali koliko je ono zdravo i da li znamo da pored njega možemo korisiti i ostala ulja te da njihovom upotrebom poboljšavamo svoje zdravlje i lečimo se od raznih bolesti.

U nastavku pročitajte zdravstvene dobrobiti lanenog, kokosovog, maslinovog, orahovog i konopljinog ulja.

Laneno ulje

Laneno ulje se koristi u prevenciji i lečenju karcinoma, naročito u pravilnim omerima i kombinacijama sa drugom hranom.

Pomaže u lečenju Chronove bolesti, ulcerativnog kolitisa, artritisa, depresije, opekotina, akni i drugih kožnih stanja i bolesti, umanjuje simptome astme, bolnih menstruacija, smanjuje povišen krvni pritisak. Koristi se i za očuvanje srca i krvnih žila, reguliranje razine holesterola u krvi, čuvanju od bolesti nervnog sistema i pre svega pravilnoj ravnoteži omega 3 i omega 6 masnih kiselina koja je nužna za sprečavanje upalnih pojava u organizmu.

Važno je znati, ukoliko već uzimate neke lekove ili suplemente, trebate se posavjetovati sa lečnikom kod uzimanja ulja lana jer pojačava i smanjuje delovanje nekih lekova i može izazvati neravnotežu u uzimanju masnih kiselina.

Ulje semenki lana može se kombinirati na više načina u ishrani. Neki preporučuju sa svežim kravljim sirom jer je pre svega manje mastan pa „lakše“ upije masnoću iz lanenog ulja, a ujedno služi kao transportna jedinica masnim kiselinama iz ulja do stanica u organizmu.
 
Iznimno je bogat proteinima i kalcijem. Možete ga jesti kao dodatak salatama ili prilozima od povrća, ali nakon što se ohlade jer se na višim temperaturama laneno ulje raspada na štetne tvari koje truju vaš organizam.

Također, kada otvorite bočicu lanenog ulja, preporučuje se da ga potrošite u roku od 3 sedmice, a mora se čuvati na hladnom mestu, u tamnoj bočici kako ne bi došlo do promena u njegovoj strukturi.

Ukoliko se pokvarilo, ulje će biti gorko, oporo, a sveže, u dobrom stanju je bez mirisa, okusa slično orahu i orašastom voću.

Preporučuje se uzimanje jedne kašičice do dve dnevno.

Začinite salatu lanenim uljem. Dodajte kašičicu svežem kravljem siru nakon treninga jer ćete tako dobiti proteinsko-masni obrok bogat omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilan rad krvožilnog sistema i srca, mozga, ali i ostalih sistema u organizmu.


Kokosovo ulje

Kokosovo ulje nastaje ekstrahiranjem iz oguljenog i osušenog kokosovog oraha. U mnoštvu ulja, kokosovo ulje je najbogatije zasićenim masnim kiselinama.

Iznimno važan sastojak ovog ulja je laurinska kiselina. Ona se nalazi i u majčinom mleku štiteći dete od infekcija. Kao što majčino mleko štiti novorođenče od raznih infekcija i izgrađuje njegov imunološki sistem tako ova kiselina i u kokosovom ulju ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje te uništava protozoe odnosno jednostanične organizme.

Neke istraživačke studije čak dokazuju i njegovo antikancerogeno delovanje. Prirodna kokosova masnoća u ishrani štiti jetru, srce i krvne žile, jača imunitet i pomaže pri mršavljenju.

Naš organizam vrlo lako probavlja kokosovo ulje i za razliku od svojstava drugih ulja, kokosovo ne opterećuje naš probavni sistem te se vrlo brzo pretvara u energiju što je jako korisno na primjer za sportiste.

Pri odabiru kokosovog ulja pazite da ono nije hidrogenizirano već hladno prešano nerafinirano kokosovo ulje. Samo takvo kokosovo ulje posjeduje lekovita svojstva
.
Kokosovo ulje visoke kvalitete prepoznat ćete po tome što se ono ispod 24°C pretvara iz tekućeg u kruto stanje. U tekućem obliku je bezbojno dok u krutom poprima belu boju. Što je kvaliteta na većoj razini, ulje je blaže arome te kao takvo ne bi trebalo previše promeniti okus jela.

Nerafinirano kokosovo ulje možete koristiti u vašoj svakodnevnoj ishrani. Iznimno je stabilno i može izdržati visoke temperature stoga svi vi koji volite razne pržene zalogajčiće, slobodno koristite kokosovo ulje za pripremanje.

Obzirom da predstavlja prirodni konzervans, jela koja pripremite uz korištenje kokosovog ulja imat će duži rok trajanja. Ako vam ideja prženja ili kuhanja u kokosovom ulju nije privlačna, možete njime začiniti salatu ili dodati u svoj omiljeni smoothie.

Svim sladokuscima preporučujem da ga dodaju u smesu za kolače u kojima se inače koristi pšenično brašno obzirom da ćete tako postići mekaniju strukturu i obogatiti okus.

Kokosovo ulje možete konzumirati i samostalno i to od jedne do tri kašičice dnevno.

Kokosovo ulje poseduje snažno antioksidativno delovanje te upravo zahvaljujući tome je postalo nezaobilazan sastojak kozmetičkih proizvoda namenjenih njezi kože. Često ga možete naći u prirodnim kremama koje štite kožu i usporavaju proces starenja. Obzirom da deluje i protuupalno, velika je primena kokosovog ulja i u masažama.


Maslinovo ulje

Kada je u pitanju maslina kao lek, veruje se da ova biljka leči cak 60 vrsta bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E masline su koristan antioksidans. Pored toga u sebi sadrže mnoge hranljive i lekovite materije: vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, željezo...

Tako da masline i maslinovo ulje povoljno deluju na zdravstvene probleme kao sto su: loše varenje, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, poremećena funkcija jetre, povišen holesterol u krvi, poremećen krvni pritisak, moždani udar, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, hipertireoza, PMS i klimakterične tegobe, tegobe sa prostatom, reuma, bronhitis, astma, bolesti usta i zuba, glavobolja, upale i virusne infekcije, kandida, zatvor, oštecenje ćelija, bubuljice, akne, ekcem, suva koža, ostećena kosa, nokti, opekotine zbog preteranog izlaganja suncu...

U mediteranskim zemljama gde se vekovima upotrebljava maslinovo ulje u redovnoj ishrani zabeležen je manji procenat obolelih od moždanog udara, srčanih oboljenja i oboljenja organa za varenje.

Maslinovo ulje ublaziće bol u mišićima ukoliko se blago utrlja na bolno mesto.

Protiv čira na želucu i gastritisa preporučuje se po jedna velika kašika ekstra devičanskog (u prevodu, domaćeg hladno ceđenog) maslinovog ulja, svakoga jutra najmanje 40 dana.

Maslinovo ulje, limun i peršun korisni su za lečenje infekcije bešike i mokraćnih kanala. Za to je potrebno pomešati jednu kašiku domaćeg maslinovog ulja, jednu kašiku soka od limuna i jednu kašiku svežeg lista peršuna, pa piti svakoga jutra na prazan stomak.

U kozmetičke svrhe maslinovo ulje nalazi primenu u gotovo svim sredstvima za negu tela, lica, kose, noktiju i pri tom daje vidljive pozitivne rezultate. Verovatno da je već svima poznato da nema nista efikasnije za negu oštećene i suve kože i kose od maslinovog ulja.

Mnogi koriste kao pomoć pri tamnjenju kože za vreme sunčanja, preporučuje se ipak koristiti dodatnu zaštitu sa zaštitnim faktorom, kako ga ne bi morali koristiti kao pomoć pri saniranju opekotina (iako i tu dobro obavlja svoj posao).


Orahovo ulje

Orahovo ulje je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, selena, fosfora, magnezija, cinka, željeza, kalcija i proteina, kao i vitamina skupine B, C, E i niacina.

Orahovo ulja smanjuje holesterol i razinu triglicerida te smanjuje rizik od koronarnih bolesti srca. Osim toga, poboljšava cirkulaciju, štiti od dijabetesa, sprečava rak dojke i prostate te poboljšava rad mozga.

Preporučuje se njegovo konzumiranje u stresnim situacijama, jer sadrži polinezasićene masti koje pozitivno utiču na krvni pritisak, a pomaže i kod nesanice.

Orahovo ulje je također bogato antioksidansima i jedan je od najboljih izvora antioksidansa među orašastim plodovima.

Koristi se u lečenju gljivičnih infekcija, kao što su atletsko stopalo i candida. Ulje se za prevenciju infekcija nanosi lokalno na zahvaćeno područje.

Još jedna primena orahovog ulja jeste u tretmanu psorijaze, i to tako da se dodaje u kupku ili koristi lokalno.

Orahovo ulje ima i mnoge druge zdravstvene dobrobiti, kao što su zaštita od srčanih bolesti, nekih vrsta raka i drugih upalnih bolesti, kao što su ekcemi i sl., poboljšava cirkulaciju te održava normalnu razinu hormona.

Osim što se koristi u ishrani, ovo ulje može učiniti čuda za vašu kožu.

Poznato je kako se ovo vrijedno ulje koristilo još od 17. stoljeća za ublažavanje bora i pomlađivanje kože.

Osim toga, orahovo ulje koristi se i za brži rast kose, protiv gubitka kose te u borbi protiv peruti. Nanesite ulje na kosu pre pranja, ostavite da deluje 15 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Osim već navedenog, orahovo ulje zaštitit će vašu kosu i od štetnih UV zraka.

Orahovo ulje može se koristiti i kao pomoć u mršavljnju, jer doprinosi smanjenju masnih naslaga u području stomaka.

Ovo ulje koristi se i za zaštitu od sunca, jer prirodno sadrži zaštitni faktor. Obično se koristi u kombinaciji sa mrkvom i maslinovim uljem.

Orahovo ulje ima ograničen vek trajanja, oko 6-12 meseci. Načeta ulja od orašastih plodova treba čuvati na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru, da bi se sprečilo da užegnu. Međutim, kada upoznate raznovrsnu primenu orahovog ulja u raznim delikatesnim jelima, teško da će vam se dugo „vući“ po frižideru. Čak i sasvim obična jela doživeće svoj preobražaj sa malo orahovog ulja.

Orahovo ulje ne spada u grupu ulja za kuvanje. Visoka temperatura uništava njegovu prefinjenu aromu i korisna svojstva. Odličan je sastojak preliva za salate, dodaje se prelivima za testenine, ili se njime začinjavaju već pripremljena jela.


Konopljino ulje

Kako konopljino ulje sadrži gotovo idealan omjer omega-6 i omega-3 (3:1) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila, konzumiranjem ovog ulja smanjuje se opasnost od srčanog udara jer omega-3 masne kiseline smanjuju zgrušnjavanje krvi i reguliraju razinu dobrog i lošeg holesterola u krvi.

Zahvaljujući svom izbalansiranom sastavu, konopljino ulje pozitivno utiče na sprečavanje bolesti srca i krvnih žila, ali osim toga deluje i na ublažavanje neugodnih simptoma predmenstrualnog sindroma te na otklanjanje teškoća koje se pojavljuju kao posledica multiple skleroze, raka i shizofrenije.

Konopljino ulje također sprečava pojavu osteoporoze jer njene esencijalne masne kiseline povećavaju apsorpciju kalcija i njegovo deponiranje u kostima čime poboljšavaju njihovu čvrstoću i rast.

Konopljino ulje sadrži vitamin D čija je primarna uloga održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u krvnoj plazmi. Vitamin D pospješuje njihovu apsorpciju iz probavnog sistema i time pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju i rastu dece.

Također sadrži i vitamin E koji u organizmu djeluje kao antioksidans i antikancerogen, te regulira brojne procese u organizmu. Ulje konoplje sadrži visok postotak minerala kalcija, magnezija i kalija.

Pomaže u postizanju narušene ravnoteže u telu koja je rezultat genetskih poremećaja, unosa ostalih masnoća, starenja i loših životnih navika.

Utiče na delovanje hormona, rad živaca, kontrakciju mišića i reguliranje krvnog pritiska. Smanjuje upalne procese u organizmu, pospešuje zaceljivanje rana i ozljeda kože.


Sprečava srčane i moždane udare, smanjuje razvoj i rast tumora. Nutricionisti savetuju da nakon 3 meseca upotrebe ovog ulja sigurno možete videti rezultate u vidu boljeg opšteg stanja organizma i smanjenje svih teškoća koje vas muče.

U nekom narednom postu pisaću vam i o ostalim uljima.

Nema komentara:

Objavi komentar