Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

14. 01. 2015.

Kelj


Ako hoćete da budete zdravi, ne možete da izbegavate zeleno lisnato povrće, a kelj je jedno od najhranljivijih.

 On je dobar izvor:
- kalcijuma,
- magnezijuma,
-vitamina K,
-vitamina A,
-vitamina C,
-biljnih vlakana,
-gvožđa,
-folne kiseline,
-aminokiselina,
-antioksidanta flavonoida i luteina.

Evo zašto je kelj posebno zdrav:

-Pomaže zdravlje kostiju i sprečavanje osteoproze.

Kelj sadrži mnogo bolje iskoristiv oblik kalcijuma nego mlečni proizvodi a sadrži i veći procenat kalcijuma po kaloriji nego mleko.

Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijum, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu.
A povrh toga, kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo je vitamin K ona katalitička supstanca u metabolizmu koja reguliše da li će uneti kalcijum biti raspoređen u kosti, ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mesto u krvnim sudovima.

Redovna konzumacija kelja, i uopšte zelenog lisnatog povrća, uz drastično smanjenu konzumaciju prerađenog šećera i mesa smatra se jednim od najefikasnijih načina sprečavanja osteoporoze


-Deluje protiv upalnih procesa.

Danas se smatra da su upalni procesi odgovorni za srčana oboljenja, koja su najveći problem današnjice, kao i za autoimune bolesti (alergije, lupus) i artritis.

Višak omega 6 masnih kiselina u ishrani pogoduje upalnim procesima, a naša ishrana je upravo takva da unosimo mnogo više omega 6 nego omega 3 kiselina (preko proizvoda biljnog porekla i rafinisanih biljnih ulja, kao što su suncokretovo, kukuruzno i šafranovo).

 Nasuprot ovome, omega 3 masne kiseline deluju antiinflamatorno, ublažujući i sprečavajući upale. U samo 100 kalorija kelj sadrži 20-25% preporučenog dnevnog unosa imega 3 masnih kiselina.

Poznato je da vitamin K, kojim je kelj izuzetno bogat, spada u supstance koje učestvuju u regulisanju i saniranju inflamatornih procesa u telu. Kombinovano dejstvo ova dva faktora čini kelj namirnicom koju je dr Endru Vejl uvrstio u svoju poznatu "antiinflamatornu dijetu".


-Deluje preventivno protiv nekoliko vrsta raka.


 Postoji nekoliko proučavanja o 5 vrsta raka - uključujući rak bešike, dojke, debelog creva, jajnika i prostate, za koje se pokazalo da unos krstašica, a posebno kelja, može imati ne samo preventivno dejstvo, nego i pomoći njihovom lečenju.

 Preventivna svojstva kelja su povezana sa neobično velikim kncentracijama dve vrste antioksidanata, karotinoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i hronične opstruktivne bolesti pluća.

 Kelj sadrži preko 45 flavonoida, od kojih su najznačajniji kempferol i kvercetin, takođe značajni preventivni faktori.

Preventivnom dejstvu kelja doprinose glukozalinati, za koje je poznato da imaju preventivno dejstvo protiv nastanka malignih oboljenja. Kada se kelj pojede i svari, ti glukozalinati se u telu pretvaraju u supstance koje deluju antikancerogeno.

-Pomaže detoksikaciju organizma.

 Kelj ima pouzdano utvrđenu ulogu u procesu detoksikacije tela. Pokazano je da izocijanai (ITC), koji u telu nastaju od glukozalinata iz kelja pomažu da se regulišu detoksikacijske aktivnosti u našim ćelijama.

 Oni ubrzavaju tu aktivnost, a posebno sumporna jedinjenja iz kelja pomažu izbacivanje toksina iz našeg tela, jer je poznato da ta aktivnost zahteva prisustvo sumpora.



Još nešto o kelju..

Iako se kelj smatra zimskom biljkom, ima ga tokom cele godine. U zimu je slađi, ako uvene ili postane braon, malo je gorči.

 Kelj može da se kuva, a može da se jede i sirov, može da se koristi da se uviju sarmice sa integralnim pirinčem, ili može da se doda u mikser kada se pravi sok od povrća. Može da se blanšira, kuva, krčka, kuva na pari ili prži. Odličan je sa integralnim pirinčem, umeboši sirćetom, soja sosom ili susamovim uljem. U jelima može da zameni spanać ili kupus.

Možete da ga iseckate sitno kao peršun i dodate salatama ili supama. Možete da sitno iseckanim keljom pospete pizzu. Uklapa se i u lazanje, burito, kajganu... Daće boju i specifičan ukus gotovo svakom jelu.

1 komentar: