Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

09. 05. 2015.

ANTI-KANDIDA DIJETA


Jedno od čestih pitanja vezanih za ishranu i njen uticaj na tok bolesti tiče se kandidijaze.

Candida se normalno nalazi u crevima i na koži čoveka.

Do infekcije tj. prekomernog “bujanja” gljivice dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža (lokalno i globalno) i zbog nekih spoljašnjih uticaja.

Najrasprostranjeniji sojevi Candide su Candida albicans, Candida glabrata i Candida tropicalis.

Dok neki lekari “odmahuju rukom”, sve je veći broj lekara i „naturopata” koji smatraju da je Candida ozbiljan zdravstveni problem.

Najčešći uzročnik (90-95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se normalno nalazi, u maloj količini, u ljudskom digestivnom traktu (crevima).  

Smatra se da su „creva” polazišna tačka za „širenje infekcije”.

Najčešći uzroci “bujanja” Candide su: prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra (antibiotici uništavaju sve mikroorganizme u digestivnom traktu – pa i one korisne i neophodne za funkcionisanje digestivnog sistema, „bakterijsku crevnu floru” , a samim tim pripremaju pogodan teren za razvoj gljivica), kortikosteroida, imunosupresivaupotreba kontraceptivnih tableta, trudnoćamenstruacija, neregulisana šećerna bolest, imunodeficijencije („nedovoljan” imuni odgovor) raznih uzroka (HIV, karcinom…), itd.

Loša regulacija šećerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije.  

Kod osoba sa loše regulisanom šećernom bolesti krv i telesne tečnosti imaju više glukoze što ih čini boljom podlogom za razvoj mikroorganizama, pa tako i gljivice Candide koja onda uzrokuje infekciju.

Kandidijaza se može javiti i kod osoba koje se „obilato” hrane slatkišima ili hranom koja dosta sadrži kvasnice (peciva, hleb...)

Gljivica Candida može biti prisutna: u usnoj šupljini, u ždrelu, na jeziku, u nosu, “u ispljuvku”, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu (crevna kanididjaza), u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi, kao i najteža, sistemska kandidijaza.

Pomenimo i neke od simptoma ove glivične infekcije, koji ne moraju uvek biti visoko-specifični i jasno ukazivati na uzročnika bolesti:

- bele naslage na jeziku i u usnoj šupljini, nadražaj na kašalj, „suvo kašljucanje”, osećaj „knedle u grlu”, grebanje u ždrelu, nadražaj za iskašljavanje, otežano disanje, suv bronhijalni kašalj, hronično zapušen nos, hrkanje, kratak dah, hronično kijanje ili kašljanje, stalne, teško zalečive prehlade.

- nadutost trbuha, gubitak apetita, poremećaj rada creva, promene stolice od tečne do tvrde, slabo varenje, smanjen apetit, „ranice” na jeziku, proliv, sluzava stolica

- depresija, „emotivna ranjivost”, nervoza, zadržavanje tečnosti( „naduvenost”), muka, glavobolja, neredovni ciklusi, gruba suva ili ispucala koža, hronične i česte gljivične infekcije kože i noktiju, utrnulost, slaba memorija, vrtoglavica, nesanica, gubitak koncentracije, osećaj opijenosti, uznemirenost, „zvonjenje” u ušima, svrab u ušima

- slabost mišića, oticanje zglobova, mišićni bol, poremećaj čula mirisa, ukusa, vida i sluha, slani ili metalni ukus u ustima, zamagljen nejasan pogled

- poremećaji funkcije jetre i pankreasa.


Ostavimo po strani antimikotike (lekovi protiv gljivica) raznih vrsta i oblika aplikacije i druga „pomoćna farmakološka terapijska sredstva”, posvetimo se značaju ishrane u procesu izlečenja.

Poboljšanje uvođenjem „modifikovane ishrane” nastaje već posle nekoliko nedelja, ali je neophodno nastaviti sa „anti-kandida dijetom” makar još dva meseca i hranu koja je izbegavana uvoditi postepeno.

- STRIKTNO SE ZABRANJUJE upotreba šećera (prostih ugljenih hidrata) koji se dodaju namirnicama (beli šećer, smeđi šećer, fruktoza, med, melasa, manitol, sorbitol itd., tj. svi rafinisani, koncentrisani šećeri i alkoholni šećeri), kao i svih zaslađenih namirnica i obroka - torte, kolači, slatkiši, dezerti, gazirani napici sa šećerom, voćni sokovi sa dodatim šećerima i sladoled, osim ako nisu napravljeni sa zamenama za šećer – topla preporuka za lišće biljke stevije (Stevia rebaudiana).

Dakle, deklaracije namirnica treba obavezno proveravati ukoliko nismo sigurni za sastojke.

- Uzimanje 1 - eventualno 2 sveže voćke dnevno (osim veoma slatkih vrsta voća, kao što su grožđe, lubenica i mango) je dozvoljeno. Treba isključiti suvo voće, zaslađene voćne sokove, konzervisano voće i dinju.

Topla preporuka za limun i grejpfrut.

- Izbegavati namirnice od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolače, biskvite, testenine), beli pirinač i oljušteni krompir (skrobne namirnice). Brašno od celog zrna pšenice (spelta pšenica),  u umerenoj količini, se može unositi, takođe krompir sa ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine i integralna peciva.

Od žitarica se preporučuju: proso, heljda (heljdina kaša), raž, ovas, ječam, kinoa.

Mada po ovom pitanju postoje mnogobrojna neslaganja, ipak je kod osoba sa kandidijazom preporučljivo korišćenje žitarica u ishrani, jer su one dobar izvor lignina (dijetnih vlakana) i nekih supstanci koje „blokiraju” rast gljivica i anaerobnih bakterija (žive bez kiseonika).

- Mahunarke poput pasulja i graška dobrodošle.

- Izbaciti sa jelovnika hranu koja sadrži gljivice kao pekarski i pivski kvasac, pekarske proizvode sa kvascem, zrele sireve i „buđave sireve”. 

Pečurke i kikiriki takođe izbaciti.

kandida_4

RECITE ODLUČNO NE MESNIM PRERAĐEVINAMA!

- Ne treba izbegavati mlečne proizvode, osim ukoliko postoji alergija na njih.

Jogurt, kefir i drugi acidofilni napici imaju prednost nad mlekom i sirevima (pomožu obnovu narušene crevne flore).

- Izbegavati sirće, majonez, senf, dresinge za salatu, kečap, soja umak (sos), kisele krastavce i ukiseljene proizvode (sve namirnice nastale kroz proces fermentacije - kiseli kupus, miso, soja sos, tempeh, tofu...)

- Alkohol ne koristiti, a crnu kafu i jake čajeve svesti na minimum. Čajevi: brusnica, žalfija, kamilica su dozvoljeni sa dodatkom limunovog soka.

- Povećati unos esencijalnih ulja, posebno omega-3 masnih kiselina ( riblje ulja, laneno ulje) tu je i morska riba: losos, skuša, tunjevina, sardine itd.



kandida

Maslinovo ulje takođe poželjno, zbog visokog sadržaja oleinske kiseline koja može zaustaviti „rast Candide”.

- Za vreme anti-kandida dijete dozvoljeno je jesti sveže i kuvano povrće (šargarepa, peršun, cvekla, paradajz, brokoli, prokelj, karfiol, kupus, kelj, celer, beli luk, crni luk, zelena salata...).  

Skrenimo pažnju na beli luk koji ima izuzetna anti-virusna i anti-gljivična svojstva, a ne narušava normalnu crevnu floru.

Mnogi stručnjaci ukazuju na poveznost kandide i njenih toksičnih „nus-produkata” sa mnogim drugim hroničnim bolestima i imunološkim problemima.

Korisni dodaci ishrani u anti-kandida dijeti

- probiotici sa ciljem obnove poremećene “crevne flore”, Lactobacillus Acidophilus (npr. Probiotic capsule), 1 do 2 dnevno posle doručka (i posle večere) svakog dana, najmanje 6 meseci.

-Laneno seme i ulje noćurka 1 kafena kašičica ili 3 kapsule, dva puta dnevno (izvori omega-3 i omega-6 masnih kiselina)

-Vitamin A i C

-Beli luk u vidu kapi ili tableta

- Cink i magnezijum.

Nema komentara:

Objavi komentar