Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

04. 05. 2015.

Vlakna u ishrani



broccoli 















Vlakna su, uglavnom, sastavni delovi biljnih ćelija, koji, uneseni hranom, u tankom crevu ne podležu procesu probave.

U debelom crevu, pod delovanjem bakterija, samo delimično se razgrađuju.

Biljna vlakna se uglavnom sastoje od složenih ugljenih hidrata (polisaharida): celuloza, hemiceluloza, pektin, lignin, biljne smole, gume (guar, santan).

Najčešća je podela na osnovnu rastvorljivost u vodi, na rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Generalno gledano, nerastvorljiva vlakna imaju glavnu ulogu u prevenciji intestinalnih (digestivnih poremećaja), dok su rastvorljiva vlakna značajna za regulisanje dijabetesa, smanjenje holesterola u krvi i lečenje gojaznosti.

Za razliku od makronutrijenata (drugih ugljenih hidrata, belančevina i masti) koji organizmu daju neophodnu energiju, biljna vlakna ne daju organizmu energiju, ali, pošto se pretežno nalaze u biljnoj hrani, predstavljaju dragocen izvor vitamina i minerala i imaju važnu ulogu u organizmu.

sallad

Osnovna uloga vlakana u organizmu:

1. Održavaju dobro zdravlje

2. Sprečavanje srčanih oboljenja

3. Snižavaju holesterol

4. Snižavaju i stabilizuju šećer u krvi

5. Sprečavaju karcinom dojke, debelog creva

6. Sprečavaju nastanak gojaznosti

7. Deluju kao antioksidansi

8. Sadrže fitoestrogene

1194292189_oatmeal














Vrlo je važno da, kada jedete hranu koja sadrži dosta vlakana, pijete dosta tečnosti, jer, ukoliko to ne činite, može doći do iritacije creva, ili pak do začepljenja creva.

Mnogi nutricionisti preporučuju za decu: preko 2 godine treba početi s unosom vlakana i to: broj godina + 5 g/dan.

Važno je unositi podjednako rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

S aspekta prevencije gojaznosti, unos vlakana je značajan jer, pored ostalih nabrojanih pozitivnih dejstava u organizmu, stvaraju osećaj sitosti i važna su za probavu.

Nema komentara:

Objavi komentar