Jetra predstavlja centralnu laboratoriju organizma koja svoju funkciju obavlja u tišini pa je često nepravedno zanemarena. Zadužena za veliki broj funkcija, ujedno prestavlja najopterećeniji organ našeg organizma.
Jetra učestvuje u metabolizmu svih materija, sintezi gotovo svih proteina (izuzev VIII faktora koagulacije), skladištenju supstanci (depo glikogena, masti, vitamina-A, D, E, K, B12), biotransformaciji endogenih supstanci, lekova i toksina (prevođenjem u oblik koji se izbacuje iz organizma stolicom ili mokracom), katabolizmu hormona, sintezi žučnih kiselina (značaj u varenju i apsorpciji lipida i liposolubilnih vitamina i uklanjanju viška holesterola) i drugih.
Na zdravlje jetre u velikoj meri utiče životni stil
(pušenje, alkohol, ishrana bogata trans mastima, stres, konzervansi,
aditivi pa čak i lekovi) pa onda ne čudi da njena funkcija može oslabiti
usled nakupljanja toksina.
To se manifestuje povišenim vrednostima
enzima jetre i često je praćeno osećajem umora i nedostatkom energije,
glavoboljama, lošim varenjem, lošim dahom, padom imuniteta, promenama na
koži, hipoglikemijama i promenom lipidnog statusa, ali ponekad i težim
poremećajima (gojaznost, visoki pritisak, alergije, kožne bolesti,
hormonalni poremećaji, depresija, artritis, astma).
Međutim, impresivna stvar kod jetre je njena
sposobnost da se regeneriše ali sve ima svoju granicu.
Na neke stvari ne
možemo da utičemo (ne možemo da izbegnemo sredinu u kojoj je vazduh
zagađen) ali možemo da više razmišljamo o hrani koju unosimo u
organizam.
Osnovno je izbegavati brzu hranu, alkohol, grickalice, šećer,
aditive i konzervanse, i unositi dosta vode, min 2-3 litra dnevno.
Ne
treba se prejedati jer usled obimnih obroka deo hrane ostaje nesvaren
sto dodatno opterećuje jetru.
Poželjno je unos soli svesti na minimum,
koristiti maslinovo ulje i izbegavati obroke najmanje dva sata pre
spavanja kako bi jetra tokom noći nesmetano radila i ne bi dodatno bila
opterećena procesom varenja.
Neke od namirnica iz prirode nam mogu dosta pomoći u prevenciji poremećaja uzrokovanih nepravilnim radom jetre.
Glavna karakteristika limuna je stimulacija oslobađanja enzima koji će modifikovati toksine u svrhu lakšeg izbacivanja iz organizma.
Najbolje ga je koristiti ujutro, kao laganu limunadu bez šećera, što će izbalansirati kiselost hrane koju unosimo tokom dana u organizam.
Jabuke
Jabuke su odličan izvor vlakana, vitamina, minerala, bioflavonoida i terpenoida, koji svi redom pomažu jetri u detoksikaciji organizma.
Naravno, jabuke koje nisu
prskane.
Ovo voće bogato je pektinom, koji se pokazao kao sredstvo za
blago sniženje nivoa holesterola u krvi u nekoliko kontrolisanih
eksperimenata, vezujuci se za žucne kiseline.
Beli luk
Svojstva belog luka poznata su od davnina. Izmedju ostalog, on redukuje količinu toksina u organizmu zahvaljujući sumpornim jedinjenjima koja vezuju teške metale (živa), i upravo je taj efekat zaslužan za indirektno povoljno dejstvo na jetru.
Mahunarke
Namirnice poput graška i soje bogate su amino kiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka u jetri, toksičnog nusprodukta koji nastaje prilikom razgradnje proteina.
Maslačak
Maslačak bi trebao biti osnovni element svake zdrave ishrane zahvaljujući bogatstvu hranljivih sastojaka.
Kao superantioksidant, on uspešno čisti digestivni sistem i
utiče na obnavljanje ćelija jetre.
Najčešće se koristi kao dodatak
salatama, ali i kao čaj, koji ujedno deluje i diuretički pa pomaže
bubrezima u eliminaciji produkata metabolizma.
Ananas
Ananas
je jedna od najkorisnijih namirnica u mršavljenju, spada u red odličnih
antioksidanata, pa ucestvuje u detoksikaciji organizma uopšte.
Poboljšava varenje, odnosno podstiče rad creva, a idealan je i kao
međuobrok.
Redovno konzumiranje artičoke stimulise funkciju jetre, utiče na proizvodnju žuči, štiti jetru od propadanja.
Pored toga, artičoke su prirodni diuretik koji pomaže eliminaciju toksina putem bubrega.
Glavni sastojci su inulin i silimarin, koji imaju hepatoprotektivni uticaj. Inulin, polisaharid, ima blago laksativno dejstvo pa pomaže kod opstipacije.
Ujedno je i hrana za “dobre” bakterije u debelom crevu pa pokazuje probiotski efekat. Na taj način smanjuje nivo toksina koji dospevaju u jetru, i održava zdravlje čitavog organizma.
Pored ovih namirnica, tu su još brokoli, đumbir,
semenke lana, zeleni čaj, kopriva, cvekla, šargarepa, trešnje koji
pomažu radu jetre i dobro ih je uvrstiti redovnu ishranu.
Danas postoje i razni detoksikacijski programi, ali
suština je da dosta toga možemo odraditi sami, jednostavnom i prirodnom
ishranom.
Način ishrane koji odgovara jetri zapravo je način ishrane
koji bi trebali koristiti svi koji žele iz hrane uzeti ono najbolje.
Tako ćemo poštedeti jetru “ prekovremenog rada “ i dopustiti da se
oporavi na prirodan način, kako bi nam što duže bila od koristi.
Napomena: sve što se pojede i popije imaće bolji efekat ako se uz to budemo i kretali, pa ne treba zanemariti fizičku aktivnost.
Nema komentara:
Objavi komentar