Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

18. 06. 2015.

Ishranom protiv akni

akne_slika1_6058
Akne predstavljaju zapaljensko stanje kože koje je danas verovatno najčešći zdravstveni problem tinejdžera.

Karakterišu se pojavom bubuljica, crvenila kože, bolom i u pojedinim slučajevima rezultuju nastankom ožiljnih promena.

Iako postoji tendencija opadanja prema tridesetim godinama života, prema podacima Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu, ni starije generacije nisu pošteđene jer se akne mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, kao rezultat loše higijene, stresa, u sklopu drugih oboljenja ili terapije pojedinim lekovima, ali i kao posledica neadekvatne ishrane, pa zdrava ishrana, a naročito pojedine namirnice, mogu biti od koristi u sprečavanju nastanka odnosno u blažavanju simptoma kada se iste pojave.

Prvo, iz ishrane treba isključiti začinjenu i masnu hranu - ulje, sosove, kečap, majonez, čips, masno meso, dimljene kobasice, jake sireve, kao i brzu hranu, gazirana pića i kafu, a potencirati unos različitih vitamina i minerala.

Šargarepa i sok od šargarepe

Šargarepa i sok od šargarepe su izvori vitamina A i beta karotena. 

Vitamin A može obezbediti efekte slične preparatima na bazi retinola koji se najčešće koriste u tretmanu akni, a bez opasnosti od pojave neželjenih efekata koje ova sredstva često prate. 

Jedna šolja sirovog soka od šargarepe obezbeđuje 450 procenata dnevne preporučene doze vitamina A za odrasle, a pola šolje kuvanje šargarepe 270 procenata. 

Zbog ove činjenice, ali i ostalih benefita koje ima po zdravlje, šargarepa treba biti sastavni deo naše ishrane svakog dana.
argarepa
Zeleno povrće

Zeleno povrće je takođe bogato beta karotenom. 

Pola šolje kuvanog spanaća obezbeđuje 230 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A kod odraslih. Ista količina kuvanog kelja obezbeđuje 190 procenata.

Ostali hranljivi nutrijenti koji mogu da promovišu čistu i zdravu kožu uključuju senf , peršun, zelje. 

 Najtamnije zeleno povrće sadrži najveću količinu hranljivih materija - ukoliko je boja povrća bleda, porcija bi trebalo da bude veća.

broccoli

Integralne žitarice

Žitarice od celog zrna su značajne jer im u toku prerade nisu oduzeta vlakna i ostale hranljive materije. 

Kao rezultat toga , oni imaju više nutritivnih prednosti i pozitivniji uticaj na nivo šećera u krvi u odnosu na rafinisane žitarice , kao što je belo brašno. 

Prema istraživanju koje je objavljeno u " American Journal of Clinical Nutrition " ,nisko glikemijska ishrana može da spreči nastanak akni. 

Namirnice visokog glikemijskog indeksa su namirnice koje mogu dramatično uticati na nivo šećera u krvi, pa mogu izazvati ili pogoršati simptome akni, te ih treba izbegavati. 

Namirnice niskog glikemijskog indeksa, sa druge strane, mogu uticati i na status hormona (pre svega kod žena) i tako pozitivno uticati na smanjenje simptoma. 

Namirnice koje treba jesti - hleb i žitarice od celog zrna (raženi hleb), ovsene pahuljice, braon pirinač, divlji pirinač, heljdino brašno.

Riba

Riba poreklom iz hladnih mora kao što je losos, tunjevina, jezerska pastrmka, skuša i iverak, glavni je izvor omega-3 masnih kiselina - zdravih masti za koje je opšte poznato da smanjuju upale i promovišu zdravlje srca i moždanih funkcija pre svega, a tu funkciju obavljaju smanjenjem upalnih procesa. 

Iako je veliki broj istraživanja u toku , u skladu sa načelima nege zdrave kože , omega- 3 masne kiseline mogu pomoći da se ublaži i upala kože uzrokovana zapušenim porama i na taj način mimimalizuju simptomi akni. 

Pošto tipični zapadni način ishrane podrazumeva sadržaj hrane koja izaziva simptome upale , kao što su masna mesa, prisustvo trans masti i nedostatak omega - 3 masnih kiselina , uvođenje ribe barem dva puta nedeljno u ishranu bilo bi višestruko korisno, kako za zdravlje srca i krvnih sudova tako i za zdravlje kože. 

Tehnike pripreme ribe obuhvataju pečenj , u rerni ili na roštilju, i kuvanje.

tuna
Meso i morski plodovi

Nemasno meso i morski plodovi su vredni izvori cinka koji ubrzava zarastanje rana, poboljšava imunitet, deobu ćelija i fizički razvoj. 

Povećanje unosa cinka može da pomogne u smanjenju simptoma akni pa treba konzumirati namirnice bogate cinkom (ostrige, govedina, piletina).

Nema komentara:

Objavi komentar