Karakterišu se pojavom bubuljica, crvenila kože, bolom i u pojedinim slučajevima rezultuju nastankom ožiljnih promena.
Iako postoji tendencija opadanja prema tridesetim godinama života, prema podacima Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu, ni starije generacije nisu pošteđene jer se akne mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, kao rezultat loše higijene, stresa, u sklopu drugih oboljenja ili terapije pojedinim lekovima, ali i kao posledica neadekvatne ishrane, pa zdrava ishrana, a naročito pojedine namirnice, mogu biti od koristi u sprečavanju nastanka odnosno u blažavanju simptoma kada se iste pojave.
Prvo, iz ishrane treba isključiti začinjenu i masnu
hranu - ulje, sosove, kečap, majonez, čips, masno meso, dimljene
kobasice, jake sireve, kao i brzu hranu, gazirana pića i kafu, a
potencirati unos različitih vitamina i minerala.
Šargarepa i sok od šargarepe
Šargarepa i sok od šargarepe su izvori vitamina A i beta karotena.
Vitamin A može obezbediti efekte
slične preparatima na bazi retinola koji se najčešće koriste u
tretmanu akni, a bez opasnosti od pojave neželjenih efekata koje ova
sredstva često prate.
Jedna šolja sirovog soka od šargarepe obezbeđuje
450 procenata dnevne preporučene doze vitamina A za odrasle, a pola
šolje kuvanje šargarepe 270 procenata.
Zbog ove činjenice, ali i
ostalih benefita koje ima po zdravlje, šargarepa treba biti sastavni
deo naše ishrane svakog dana.
Zeleno povrće
Zeleno
povrće je takođe bogato beta karotenom.
Pola šolje kuvanog spanaća
obezbeđuje 230 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A kod
odraslih. Ista količina kuvanog kelja obezbeđuje 190 procenata.
Ostali
hranljivi nutrijenti koji mogu da promovišu čistu i zdravu kožu
uključuju senf , peršun, zelje.
Najtamnije zeleno povrće sadrži najveću
količinu hranljivih materija - ukoliko je boja povrća bleda, porcija bi
trebalo da bude veća.
Integralne žitarice
Žitarice od celog zrna su značajne jer im u toku
prerade nisu oduzeta vlakna i ostale hranljive materije.
Kao rezultat
toga , oni imaju više nutritivnih prednosti i pozitivniji uticaj na
nivo šećera u krvi u odnosu na rafinisane žitarice , kao što je belo
brašno.
Prema istraživanju koje je objavljeno u " American Journal of
Clinical Nutrition " ,nisko glikemijska ishrana može da spreči nastanak
akni.
Namirnice visokog glikemijskog indeksa su namirnice koje mogu
dramatično uticati na nivo šećera u krvi, pa mogu izazvati ili
pogoršati simptome akni, te ih treba izbegavati.
Namirnice niskog
glikemijskog indeksa, sa druge strane, mogu uticati i na status
hormona (pre svega kod žena) i tako pozitivno uticati na smanjenje
simptoma.
Namirnice koje treba jesti - hleb i žitarice od celog zrna (raženi hleb), ovsene pahuljice, braon pirinač, divlji pirinač,
heljdino brašno.
Riba
Riba poreklom iz hladnih mora kao što je losos, tunjevina, jezerska pastrmka, skuša i iverak,
glavni je izvor omega-3 masnih kiselina - zdravih masti za koje je
opšte poznato da smanjuju upale i promovišu zdravlje srca i moždanih
funkcija pre svega, a tu funkciju obavljaju smanjenjem upalnih procesa.
Iako je veliki broj istraživanja u toku , u skladu sa načelima nege
zdrave kože , omega- 3 masne kiseline mogu pomoći da se ublaži i upala
kože uzrokovana zapušenim porama i na taj način mimimalizuju simptomi
akni.
Pošto tipični zapadni način ishrane podrazumeva sadržaj hrane
koja izaziva simptome upale , kao što su masna mesa, prisustvo trans
masti i nedostatak omega - 3 masnih kiselina , uvođenje ribe barem dva
puta nedeljno u ishranu bilo bi višestruko korisno, kako za zdravlje
srca i krvnih sudova tako i za zdravlje kože.
Tehnike pripreme ribe
obuhvataju pečenj , u rerni ili na roštilju, i kuvanje.
Meso i morski plodovi
Nemasno meso i morski plodovi su vredni izvori cinka
koji ubrzava zarastanje rana, poboljšava imunitet, deobu ćelija i
fizički razvoj.
Povećanje unosa cinka može da pomogne u smanjenju simptoma akni pa treba
konzumirati namirnice bogate cinkom (ostrige, govedina, piletina).
Nema komentara:
Objavi komentar