Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

12. 06. 2015.

Kalijum

Kalijum je glavni katjon (pozitivno naelektrisan elektrolit) i preovladava unutar ćelije, dok je natrijum elektrolit koji se nalazi pretežno van ćelije.

Obzirom na svoju koncetraciju i položaj kalijum ima veoma značajnu ulogu u metabolizmu vode i druge procese u organizmu.


Kod opšte populacije, u normalnim okolnostima ne dolazi do deficita kalijuma jer ga u namirnicama ima više nego dovoljno.

Samo u slučaju povećane potrošnje tj izlučivanja kalijuma urinom ili znojem može doći do hipokallijemije.

Takva situacija može da zadesi osobe koje zbog fizičke aktivnosti ubrzano gube ovaj elektrolit.

Naime, efekat kalijuma u organizmu u kombinaciji sa hlorom i natrijumom, tj. ostalim elektrolitima, je da omogući provodljivost impulsa u nervnim vlaknima.

Fizičko iscrpljivanje dovodi i do psihičkih promena koje se upravo pripisuju slabljenju elektrolitske veze i smanjenoj provodljivosti nervnih impulsa.


Kalijum takođe reguliše nivo pH, tj. kiselost krvi, a od pH zavise brojne druge funkcije organizma, kao na primer krvni pritisak.

Kalijum je neophodan i u metabolizmu proteina i ugljenih hidrata. Svi paze na natrijum, a njega bi zapravo trebalo zaboraviti, a pažnju obratiti na kalijum.

Na deficit kalijuma treba da obrate i oni koji pate od proliva ili povraćanje ili zbog visokog krvnog pritiska uzimaju diuretike koji troše kalijum.

Kalijuma ima u mnogo namirnica naročito u voću i povrću.

Dobri izvori kalijuma su i pasulj, mleko i paradjz. 


Ipak je najveći koncentrat kalijuma instant kafa u prahu koja sadrži oko 5% tog elementa.

To znači da je kafa pripremljena od 2 kašičice instant kafe sasvim dovoljan izvor kalijuma.

Veoma je opasno nadoknađivati kalijum „na svoju ruku“ tabletama ili praškovima kalijum hlorida jer hiperkalijemija možedovesti do srčanog zastoja i smrti.

Ugledajte se na tenisere dobro znaju da ga ima u bananama i do 500 mg/100 g pa u svakoj pauzi konzumiraju po nekoliko "grizova".

Nema komentara:

Objavi komentar