Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

03. 06. 2015.

Vitaminima do zdravlja i zadovoljstva


Uloga vitamina u ishrani je neprocenjiva. Trebamo ih za pravilno funkcionisanje organizma i očuvanje zdravlja.

Nedovoljan unos vitamina u organizmu može uzrokovati brojne fiziološke posledice od kojih su samo neke: malaksalost, umor, slabovidnost, depresija..

Vitamin A

Važan je za normalnu funkciju mrežnice te učestvuje u procesu vida. Važan je za rast kostiku, pomaže u održavanju zdravlja kose, kože i mukozne membrane te učestvuje u jačanju imuniteta.

Nedostatak vitamina A može uzrokovati noćno slepilo.

Izvori vitamina A su: marelice, šparoge, brokula, mrkva, zelena salata, paradajz, špinat, jaja, mleko, jetra.


Vitamin C

Održava kapilare, desi i zube zdravima, učestvuje u oporavku tkiva i rana, pomaže apsorpciju željeza, važan je za izgradnju kolagena i vezivnog tkiva, snažan je antioksidans te bitan vitamin za snažan imunitet.

Umor, lagana pojava modrica i krvarenje desni, rani su znakovi nedostatka vitamina C.

Potrebe za vitaminom C su povećane u pušača.

Izvori vitamina C su: brokula, kupus, paprika, limun, narandže, krompir, šipak, špinat, jagode.


Vitamin E

Snažan je antioksidans, učestvuje u brojnim enzimskim reakcijama, nužan je na normalan rast i razvoj, jača imunitet.

Ima ga u orašastom voću, kukuruzu, semenkama suncokreta, soji, pšeničnim klicama.



Vitamin D

Ima važnu ulogu u apsorpciji kalcija i fosfora, omogućava normalan rast i razvoj te čvrste kosti i zube.

Izlaganjem kože sunčevoj svetlosti sintetizira se vitamin D, a u hrani ga nalazimo u plavoj ribi i mleku.



Vitamin B1

Nedostatak ovog vitamina u organizmu ogleda se u gubitku apetita, umoru, depresiji, otežanoj koncentraciji, gastrointestinalnim poremećajima.

Izvori vitamina B1 su: pšenične klice, integralne žitarice, grašak, grah, riba, kikiriki i meso.

Vitamin B1 važan je za dobijanje energije iz makronutrijenata, osigurava normalnu funkciju nervnog sistema, mišića i srca.


Vitamin B2

Ako u organizmu nedostaje vitamin B2, to će se ispoljiti svrabom i guljenjem kože oko nosa, nesanicom. Nedostatak vitamina B2 može se pojaviti u alkoholičara.

Nalazimo ga u mlečnim proizvodima, jajima i mesu.

Učestvuje u razgradnji proteina i masti, aktivira vitamin B6 i folnu kiselinu te pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u ATP-energiju kojom se koristi telo.


Vitamin B3

Nedostatak vitamina B3 ispoljava se opštom slabošću, glavoboljom, dermatitisom, dijarejom.

Potreban je za proces oslobađanja energije iz hrane te proces sinteze DNA.

Dobri izvori ovog vitamina su: mlečni proizvodi, perad, riba, krto meso, orašasti plodovi i soja.


Vitamin B6

Slabost, zbunjenost, nesanica i anemija pojavit će se u osoba s nedostatkom vitamina B6.

Učestvuje u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina, hemijskih neurotransimtera nervnog sistema, crvenih krvnih zrnaca i prostaglanida.

Nužan je za diobu ćelija te ima važnu ulogu u trudnoći i pravilnoj funkciji imunološkog sistema, mukozne membrane, kože, crvenih krvnih zrnaca i radu mozga.

Vitamina B6 u znatnim količinama ima u bananama, pšeničnom kvascu, jajima, govedini, zelenom lisnatom povrću, semenkama suncokreta, soji.



Vitamin B12

Nedostatak vitamina B12 ogleda se stalnim umorom, slabošću, neurološkim smetnjama, gubitkom apetita, depresijom, slabom orentacijom, lakim pojavljivanjem modrica.

Vitamin B12 u organizmu učestvuje u sintezi DNA i proteina, potiče nastanak krvnih ćelija, učestvuje u izgradnji nervnih ćelija, osigurava normalan rast i razvoj.

Izvori vitamina B12 su: mleko i mlečni proizvodi, bubrezi, jetra, kvasac, piletina, jaja, tunjevina, losos.



Folna kiselina

Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i diobi DNA.

Brzorastuća tkiva kao fetus, ćelije koje se moraju brzo obnavljati, npr crvene krvne ćelije i imunološke ćelije imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

Manjak se očituje nedostatkom energije i zaboravljivošću.

Dobar izvor folne kiseline su: pivski kvasac, gljive, jetra, brokula, šparoge, zeleno lisnato povrće.

Nema komentara:

Objavi komentar