Isprobajte zdravu varijantu bez šećera i konzervansa!
Pekmez od jabuka je omiljeni u našim krajevima zbog odličnog ukusa i izobilja jabuka.
Može se pripremiti sa slatkim ili kiselim jabukama, ovisno o tome kakav ukus preferirate.
Pekmez od jabuka pripremljen prema ovom receptu je ukusan i zdrav te se može koristiti pomešan sa žitaricama, u kolačima, kao nadjev raznim pitama i savijačama ili jednostavo kao preljev.
Potrebni sastojci:
- 750 g naribane jabuke
- 250 g naribane mrkve
- 100 ml vode
- 1 vanilin šećer
- cimet (po želji)
- klinčić (po želji)
- sok od pola limuna
Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500g šećera, ili kao zdravu alternativu prirodno sladilo od stevije.
Upute za pripremu:
- Jabuke je potrebno oguliti, izribati te usitniti štapnim mikserom ili blenderom.
- Promešajte ih sa ostalim sastojcima i stavite ih u posudu.
- Pustite da mešavina provrije i kuvajte na laganoj vatri povremeno mešajući otprilike 40 minuta.
- Tokom kuvanja bi se na površini mogla stvoriti pena i potrebno ju je odstraniti.
Čuvanje pekmeza
Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva.
Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakum.
Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Nema komentara:
Objavi komentar