Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

04. 04. 2015.

Domaći pekmez od jabuka

Želite li napraviti ukusni pekmez od jabuka?

Isprobajte zdravu varijantu bez šećera i konzervansa!

Pekmez od jabuka je omiljeni u našim krajevima zbog odličnog ukusa i izobilja jabuka.

Može se pripremiti sa slatkim ili kiselim jabukama, ovisno o tome kakav ukus preferirate.

Pekmez od jabuka pripremljen prema ovom receptu je ukusan i zdrav te se može koristiti pomešan sa žitaricama, u kolačima, kao nadjev raznim pitama i savijačama ili jednostavo kao preljev.

Potrebni sastojci:

  • 750 g naribane jabuke
  • 250 g naribane mrkve
  • 100 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • cimet (po želji)
  • klinčić (po želji)
  • sok od pola limuna
Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno dodavati dodatni šećer i takav pekmez je puno zdraviji.

Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500g šećera, ili kao zdravu alternativu prirodno sladilo od stevije.

Upute za pripremu:

  • Jabuke je potrebno oguliti, izribati te usitniti štapnim mikserom ili blenderom.
  • Promešajte ih sa ostalim sastojcima i stavite ih u posudu.
  • Pustite da mešavina provrije i kuvajte na laganoj vatri povremeno mešajući otprilike 40 minuta.
  • Tokom kuvanja bi se na površini mogla stvoriti pena i potrebno ju je odstraniti.

 

Čuvanje pekmeza

 

Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva.

Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakum.

Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar