Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

07. 04. 2015.

Varivo od kelja

Kelj je odličan izvor vitamina A, C i kalija i kalcija, a pritom u 100 g sadrži tek 50 kalorija.

Prilikom kupovine uvek kupujte cele glavice, a ne polovice jer rezani list kelja vrlo brzo gubi dragocene vitamine.

Sastojci:
  • 1 glavica kelja
  • 1 mrkva
  • 3 krompira
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • sol, biber
  • 1 kašičica maslinovog ulja
Priprema
  1. U posudu na kašičicu maslinovog ulja stavite naseckani luk.
  2. Kada luk omekša, dodajte naribanu mrkvu.
  3. Kada mrkva omekša dodajte naseckani kelj i sitno seckani češnjak te kada češnjak pusti miris zalijte vodom.
  4. Krompir ogulite i izrežite na kockice te dodajte kelju.
  5. Začinite solju i biberom i kuvajte dok krompir ne omekša.
  6. Ukoliko vam odgovara ređe varivo možete ga odmah poslužiti.
  7. Ako, ipak, volite gušća jela, kašičicu gustina razmutite u 50 ml vode i dodajte kelju te kuvajte još 5 minuta.
  8. Ovo jelo vrlo je ukusno i bez dodavanja mesa. Ukoliko ipak želite dodati mesa, u slučaju da dodajete suha rebra, prethodno ih prokuvajte 10 minuta, bacite vodu i rebra ubacite kuvati sa keljom.
  9. Jednostavna verzija je dodati kuvane šunke naseckane na kockice koju je dovoljno dodati svega nekoliko minuta pre nego se jelo skloni sa vatre.
  10. Poslužite uz crni hleb i uživajte.

Nema komentara:

Objavi komentar