Kelj je odličan izvor vitamina A, C i kalija i
kalcija, a pritom u 100 g sadrži tek 50 kalorija.
Prilikom kupovine uvek kupujte cele glavice, a ne polovice jer rezani list kelja vrlo brzo gubi dragocene vitamine.
Sastojci:
PripremaPrilikom kupovine uvek kupujte cele glavice, a ne polovice jer rezani list kelja vrlo brzo gubi dragocene vitamine.
Sastojci:
- 1 glavica kelja
- 1 mrkva
- 3 krompira
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- sol, biber
- 1 kašičica maslinovog ulja
- U posudu na kašičicu maslinovog ulja stavite naseckani luk.
- Kada luk omekša, dodajte naribanu mrkvu.
- Kada mrkva omekša dodajte naseckani kelj i sitno seckani češnjak te kada češnjak pusti miris zalijte vodom.
- Krompir ogulite i izrežite na kockice te dodajte kelju.
- Začinite solju i biberom i kuvajte dok krompir ne omekša.
- Ukoliko vam odgovara ređe varivo možete ga odmah poslužiti.
- Ako, ipak, volite gušća jela, kašičicu gustina razmutite u 50 ml vode i dodajte kelju te kuvajte još 5 minuta.
- Ovo jelo vrlo je ukusno i bez dodavanja mesa. Ukoliko ipak
želite dodati mesa, u slučaju da dodajete suha rebra, prethodno ih
prokuvajte 10 minuta, bacite vodu i rebra ubacite kuvati sa keljom.
- Jednostavna verzija je dodati kuvane šunke naseckane na
kockice koju je dovoljno dodati svega nekoliko minuta pre nego se jelo
skloni sa vatre.
- Poslužite uz crni hleb i uživajte.
Nema komentara:
Objavi komentar