Naravno, imunitet je tu i da spreči nastanak i dalji „razvoj” ćelija karcinoma ili na bilo koji način „promenjenih” ćelija našeg organizma.
Ishrana savremenog čoveka je često siromašna bitnim sastojcima, a bogata raznim aditivima, konzervansima, antibioticima, pesticidima, veštačkim zaslađivačima, hormonima koji u mnogome doprinose smanjenoj otpornosti organizma na infekcije.
Tu je i nezaobilazni pratilac savremenog čoveka – hronični stres, depresivna ispoljavanja, manjak sna, fizička neaktivnost, zagađenost životne sredine, poroci - poput alkohola, duvana...
Šta da uradimo da poboljšamo i vratimo svoj imunitet?
Odgovor je jednostavan – kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana ishrana i redovna, umerena fizička aktivnost.
Dakle, odreći se hrane bogate trans mastima (prženje na ulju, hidrogenizovana „biljna mast”) i prostim ugljenim hidratima, jer je upravo ona glavni uzročnik većine oboljenja krvnih sudova i srca, kao i poremećenog imunog odgovora.
Osnova izbalansirane ishrane je dovoljno proteina visoke biološke vrednosti, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti.
- Treba jesti što raznovrsniju hranu, što je moguće „prirodnijeg porekla”, uz više manjih obroka (4-6 obroka), raspoređenih ravnomerno u toku dana uz dosta povrća (brokoli, kelj, šargarepa, špinat, beli luk, peršun, celer...) i voća (grejp, kivi, limun, jabuke, crna ribizla...), pre svega zbog njihovog bogatog antioksidantnog sastava, vitamina (vitamin C) i minerala, kao i dijetnih vlakana koji „združeno” deluju protiv nusprodukata našeg metabolizma - „toksina” i slobodnih radikala.
Poželjno je unositi i probiotike (mlečni proizvodi sa najmanjim procentom mlečne masti, jogurt), ali se ograničiti na „normalne dnevne količine” zbog mogućih interakcija vezanih za prisustvo mlečne masti i laktoze.
- Dovoljno proteina visoke biološke vrednosti (piletina, ćuretina, jaja, crveno meso, riba) nam je neophodno zbog kompletnog profila amino kiselina.
-Akcenat u ishrani staviti na intregralne žitarice (ovas, ječam, raž...).
Belo brašno, uz velike količine soli i aditiva, jedan je od najvećih neprijatelja našeg imunog sistema i zdravlja uopšte, tako da se u potpunosti treba usmeriti na testenine, pecivo, hleb koji su dobijeni mlevenjem celog zrna (integralne), jer je tako očuvana maksimalna nutritivna vrednost.
To su i izvori složenih ugljenih hidrata koji će našem telu omogućiti dovoljno dugo (ravnomerno) snabdevanje energijom bez „štetnih” insulinskih skokova.
- Potrebno je da u ishranu redovno uvrstimo sve vrste ribe (pogotovu morske) ,zbog bogatstva ribljim uljem (vitamini A, D) i nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Pastrmka, skuša, haringa, losos, oslić, tuna itd. - nekoliko puta nedeljno!
- Značajno je i korištenje hladno ceđenih biljnih ulja – laneno, konopljino, maslinovo ulje sa svežim namirnicama (salata).
-Potrebno je obratiti pažnju i na način pripreme hrane. Recimo odlučno NE prženju na ulju, i posledičnom fatalnom nastanku trans-masti.
- Zeleni, crni i beli čaj su takođe vrlo bogati antioksidansima (flavonoidima) tako da su od presudnog značaja u procesu detoksikacije našeg tela i borbi protiv slobodnih radikala, zbog sadržaja L-teanina i blagotvornih katehina povoljno deluju i na naš centralni nervni sistem i raspoloženje.
- Crna čokolada sa visokim procentom čistog kakaa je dobar imuno-booster. Kakao je takođe veoma moćan antioksidans.
- Pčelinji proizvodi su verovatno i najstariji čovekovi saveznici u borbi protiv slobodnih radikala i bolesti.
Med – bogat antioksidantima i mineralima.
Propolis –njegovo povoljno dejstvo i neverovatnu moć u „jačanju organizma” možemo osetiti i u roku od nekoliko dana!
Matična mleč – uz propolis je najsavršeniji proizvod prirode. U rastvoru sa medom i polenom (najdelotvornija kombinacija) predstavlja pravu “bombu” za jačanje imuniteta!
Pomenimo i to ga treba jesti isključivo drvenom ili plastičnom kašičicom, jer u dodiru sa metalom gubi pravu nutritivnu vrednost.
- Koštunjavo voće – bademi, lešnici, orasi, kao i semenke- bundeve, suncokreta, osim što su bogati dobrim mastima (nezasićenim) sadrže i velike količine antioksidanata, minerala- Mg magnezijum), Zn (cink) i vitamina E.
- Voda je izvor života i prvi i pravi eliksir zdravlja i dugovečnosti. Preporuka za fizički aktivne osobe je popiti 2,5 do 4 l u toku dana.
Posebnu pažnju treba obratiti na unošenje pre (15 minuta), a i nakon obroka (45-60 minuta posle obroka bi trebalo da bude „prvi” unos vode), kao i tokom fizičke aktivnosti (litar na sat vremena aktivnosti).
- Svakodnevnom fizičkom aktivnošću oslobodićemo se toksina, povećati „respiratorne sposobnosti”, sprečiti atrofiju mišića, ubrzati metabolizam, sagoreti višak kalorija i masnih naslaga koji su glavni razlog za gojaznost, koja direktno utiče na otpornost organizma.
Uz bilo kakav vid svakodnevne fizičke aktivnosti minimalno 30 minuta) osećaćemo se bolje i zdravije! Ali i previše fizičke aktivnosti može da bude kontraproduktivno, dakle, akcenat na umerenost (ne duže od 60 minuta).
- Minimalno je potrebno 8 sati kontinuiranog (neprekidnog) noćnog sna. Kasnim leganjem (posle ponoći) remeti se normalni bioritam što se negativno odražava na mnoge aspekte dnevnog funkcionisanja.
Najbitniji je noćni san, ukoliko spavamo i preko dana uz nedovoljan noćni san, „zavaravamo” svoje telo i dodatno doprinosimo promeni bioritma.
Dakle, kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana ishrana, dobra hidriranost, kvalitetan i okrepljujući san, kao i redovna, umerena fizička aktivnost = IMUNITET NA ZAVIDNOM NIVOU!
Nema komentara:
Objavi komentar