Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

04. 03. 2015.

Vrkuta, najbolja prijateljica ženama



U našim krajevima poznata još kao zečja šapa, lavlja noga, rosnica, virak ili pak gospin plašt, vrkuta (Alchemilla vulgaris) se kroz godine pokazala kao biljka nevjerojatnih lekovitih moći.

Zapisi o njezinoj delotvornosti datiraju još iz antičkog doba, dok se u srednjem veku smatralo da može očuvati djevičanstvo i mladolikost te pružiti ljepotu.

Ova zelena biljka sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i obiluje vitaminom C te ima moćno antiupalno i antibakterijsko delovanje.

Ipak njezina slava uglavnom počiva na činjenici kako pomaže u borbi protiv brojnih ženskih bolesti.

Čak je i poznati švicarski travar Johann Künzle tvrdio da se 30 posto ginekoloških operacija može izbeći korištenjem čaja od vrkute.


 Vrkuta za lakše začeće

Vrkuta je prema mnogima najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti.

Ona deluje kao odličan regulator hormona, potiče rast progesterona te dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća.

Uz to, učinkovito skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Ova zelena biljka žutog cveta može pomoći i kod slabe maternice te zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem maternice.

Ublažava simptome menopauze

Uz spomenute blagodati za žensko zdravlje, vrkuta deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, regulira menstrualni ciklus te ublažava simptome menopauze.

Koristi kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi sa vrkutom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

Jednostavno natopite tampon tinkturom vrkute i koristite poput vaginaleta.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da vrkuta sprečava rast stafilokoka – bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike, a prijetnja joj nisu niti virusi.

Pomaže pri lečenju oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

Također, japanski su naučnici otkrili da tvari iz vrkute, točnije agrimonin, zaustavlja rak dojke.

NAČIN PRIMENE

Čaj

Jednu čajnu kašičicu vrkute prelijte šalicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvek u gutljajima po dve šalice na dan.

Čajna mešavina

U jednakim delovima pomešajte vrkutu i stolisnik. Tri velike kašike mešavine preliti sa jednom litrom vrele vode i nakon 20 minuta procedite. Pijte topli napitak.

Kupka

200 grama suhe ili sveže vrkute prokuhajte u tri litre vode i izlijte u kadu sa pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta i pođite na spavanje.


Ostala lekovita delovanja

 Vrkuta također pomaže kod krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih proljeva (posebno kod male dece), gihta i reume, hemoroida te čira na želucu.

Za vrkutu se kaže da pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, lošeg apetita, astme te povišenog šećera u krvi.

Vrkuta leči i tegobe vezane za bubrege i mokraćni mjehur te jača celi organizam.
Branje vrkute

Reč je o veoma rasprostranjenoj biljci, koja uspeva na velikim nadmorskim visinama, voli vlažnija staništa, a često se nalazi i na rubovima livada, poljima, travnjacima ili šumskim čistinama.

Biljka je visoka od 10 do 40 centimetara i cvate od maja do avgusta.

Cvetići su joj skromni, žutozeleni ili zeleni.

Berite vrkutu u doba cvetanja, dok je najljekovitija i sušite je u hladu.

Nema komentara:

Objavi komentar