Neka od njih su karcinomi, reumatoidni artritis, gojaznost, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, a novija istraživanja pokazuju da su i u osnovi kardiovaskularnih problema.
Sva ova stanja i oboljenja nastaju kao posledica neadekvatnog imunog odgovora.
Srećom, imamo moćne saveznike u borbi protiv zapaljenja a dobar deo njih se nalazi u samoj kuhinji.
Kroz odabranu hranu i dijetetska prilagođavanja, možemo potčiniti ovog tihog ubicu i stvoriti osnovu za zdravu budućnost.
Zapaljenje predstavlja prirodni odgovor tela na povredu koji ima za cilj da sanira nastalu štetu u
organizmu.
Ali ipak, ovaj mehanizam može dovesti do ozbiljnih bolesti
kada radi nekontrolisano.
Hrana koju jedemo je okidač broj 1 koji
dovodi do preteranog imunog odgovora.
Kao provokatori, naročito su
bitni prosti ugljeni hidrati, sa visokim glikemijskim indeksom, kao i
oni rafinisani.
Zasićene masti takođe – rafinisana biljna ulja, trans
masti, kao i previše masna mesa.
U jednom od brojnih naučnih radova na
ovu temu, koji se bavi kontrolom sistemskog zapaljenja i hroničnih
oboljenja upotrebom kurkume i karotenoida u ishrani, istraživači su zaključili da trenutno u svetu vlada epidemija
hroničnih bolesti koja će iz godine u godinu rasti, a povezana je sa
savremenim, takozvanim zapadnjačkim načinom života - stres, nedostatak
vežbanja, zloupotrebe duvana i alkohola, kao i prelaz sa prirodnih
namirnica na prerađene i termički obrađene namirnice.
Namirnice koje mogu smanjiti zapaljenje
Jedinjenja
sumpora koja se nalaze u luku i odgovorna su za njegov specifičan miris
i ukus, zapravo su odgovorna za njegovu lekovitost.
Ova biljka je
dokazan prirodni antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za
suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv
raznih bolesti.
Antioksidansi kojima zeleni čaj obiluje pored brojnih
drugih funkcija pokazuju i izraženo antivirusno dejstvo.
Katehini iz
zelenog čaja deluju direktno na virus blokirajući njegovo razmnožavanje.
Preporučljivo je da u toku dana popijete bar jednu šolju čaja.
Zlatni prah - kurkuma je još jedan primer.
U
laboratorijskim testovima, antizapaljenske karakteristike kurkume
efikasne su u ublažavanju kožnih bolesti, bolesti pluća,
neurodegenerativnih poremećaja, kao i pojedinih vrsta karcinoma,
bolesti srca, dijabetesa, osteoporoze, katarakte i crevnih bolesti.
Zdrave masti su takođe važne. Kao izuzetan izvor
omega-3 masnih kiselina, sardine, riblje ulje, losos, ili
vegetarijanske opcije kao što su seme konoplje, laneno seme i orasi,
obezbeđuju zdrave osnove u borbi protiv zapaljenja.
Pored
toga, oleinska kiselina u maslinovom ulju obezbeđuje dodatnu količinu
antizapaljenskih omega-9 masnih kiselina.
Preko 25 godina istraživanja o
đumbiru rezultovalo je proglašenjem đumbira za jednu od najbogatijih biljaka bogatih antizapaljenskim karakteristikama.
Studija objavljena
u časopisu Journal of Medicinal Food otkriva da ekstrakti đumbira inhibiraju nekoliko gena odgovornih za zapaljenske reakcije.
U grupi najmoćnijih antizapaljenskih namirnica svakako
je i paprika i začini načinjeni od nje, kao što je aleva paprika.
Na
primer, ljute papričice sadrže kapsaicin, koji je moćan inhibitor
supstance P, neuropeptida povezanog sa zapaljenskim procesima.
Pored ishrane, smanjenje stresa koliko je to danas
moguće, detoksikacija organizma i redovno vežbanje mogu doprineti
smanjenju rizika za nastanak oboljenja izazvanih zapaljenjem.
Nema komentara:
Objavi komentar