Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

07. 03. 2015.

Ishranom protiv zapaljenja

Hronična zapaljenja, iako na prvi pogled bezazlena jer ne osećamo njihovo prisustvo, u korenu su većine bolesti današnjice. 

Neka od njih su karcinomi, reumatoidni artritis, gojaznost, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, a novija istraživanja pokazuju da su i u osnovi kardiovaskularnih problema. 

Sva ova stanja i oboljenja nastaju kao posledica neadekvatnog imunog odgovora. 

Srećom, imamo moćne saveznike u borbi protiv zapaljenja a dobar deo njih se nalazi u samoj kuhinji.

Kroz odabranu hranu i dijetetska prilagođavanja, možemo potčiniti ovog tihog ubicu i stvoriti osnovu za zdravu budućnost.
 
Zapaljenje predstavlja prirodni odgovor tela na povredu koji ima za cilj da sanira nastalu štetu u organizmu. 

Ali ipak, ovaj mehanizam može dovesti do ozbiljnih bolesti kada radi nekontrolisano.

Hrana koju jedemo je okidač broj 1 koji dovodi do preteranog imunog odgovora. 

Kao provokatori, naročito su bitni prosti ugljeni hidrati, sa visokim glikemijskim indeksom, kao i oni rafinisani. 

Zasićene masti takođe – rafinisana biljna ulja, trans masti, kao i previše masna mesa. 

U jednom od brojnih naučnih radova na ovu temu, koji se bavi kontrolom sistemskog zapaljenja i hroničnih oboljenja upotrebom kurkume i karotenoida u ishrani, istraživači su zaključili da trenutno u svetu vlada epidemija hroničnih bolesti koja će iz godine u godinu rasti, a povezana je sa savremenim, takozvanim zapadnjačkim načinom života - stres, nedostatak vežbanja, zloupotrebe duvana i alkohola, kao i prelaz sa prirodnih namirnica na prerađene i termički obrađene namirnice.


 
Namirnice koje mogu smanjiti zapaljenje

Jedinjenja sumpora koja se nalaze u luku i odgovorna su za njegov specifičan miris i ukus, zapravo su odgovorna za njegovu lekovitost. 

Ova biljka je dokazan prirodni antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv raznih bolesti.


Antioksidansi kojima zeleni čaj obiluje pored brojnih drugih funkcija pokazuju i izraženo antivirusno dejstvo. 

Katehini iz zelenog čaja deluju direktno na virus blokirajući njegovo razmnožavanje. 

Preporučljivo je da u toku dana popijete bar jednu šolju čaja.


Zlatni prah - kurkuma je još jedan primer. 

U laboratorijskim testovima, antizapaljenske karakteristike kurkume efikasne su u ublažavanju kožnih bolesti, bolesti pluća, neurodegenerativnih poremećaja, kao i pojedinih vrsta karcinoma, bolesti srca, dijabetesa, osteoporoze, katarakte i crevnih bolesti.


Zdrave masti su takođe važne. Kao izuzetan izvor omega-3 masnih kiselina, sardine, riblje ulje, losos, ili vegetarijanske opcije kao što su seme konoplje, laneno seme i orasi, obezbeđuju zdrave osnove u borbi protiv zapaljenja. 

Pored toga, oleinska kiselina u maslinovom ulju obezbeđuje dodatnu količinu antizapaljenskih omega-9 masnih kiselina.


Preko 25 godina istraživanja o đumbiru rezultovalo je proglašenjem đumbira za jednu od najbogatijih biljaka bogatih antizapaljenskim karakteristikama. 

 Studija objavljena u časopisu Journal of Medicinal Food otkriva da ekstrakti đumbira inhibiraju nekoliko gena odgovornih za zapaljenske reakcije.



U grupi najmoćnijih antizapaljenskih namirnica svakako je i paprika i začini načinjeni od nje, kao što je aleva paprika. 

Na primer, ljute papričice sadrže kapsaicin, koji je moćan inhibitor supstance P, neuropeptida povezanog sa zapaljenskim procesima.


Pored ishrane, smanjenje stresa koliko je to danas moguće, detoksikacija organizma i redovno vežbanje mogu doprineti smanjenju rizika za nastanak oboljenja izazvanih zapaljenjem.

Nema komentara:

Objavi komentar