Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

01. 03. 2015.

Origano, prirodni antibiotik


Zavodljivog ukusa koji obiluje aromom, origano predstavlja jedan od najčešće korištenih začina na svetu. 

Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i disajnih puteva, u srednjem veku u Evropi je korišteno za lečenje infekcija, a danas postoji sve više dokaza o njegovim lekovitim svojstvima. 

 Iza bogatstva ukusa origana krije se hranljiva i lekovita elektrana koja obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i drugim sastojcima zbog kojih je svrstan u najjače prirodne antibiotike.
  
U medicinskim krugovima naučnici su odavno svesni potencijala origana, a naročito je cenjeno njegovo ulje koje po važnosti često porede sa naftom. 

Ulje se dobija od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva. 


Ovo ulje je pokazalo svoju moć kao prirodni antibiotik, sredstvo protiv gljivica i parazita, posebno kandide, virusa (virusa gripa i zaušnjaka), a često preuzima i ulogu antialergijskog agensa. 

Među 52 testirane biljke, samo je ulje origana delovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonelu i Pseudomonas aeruginosa (ovu bakteriju je jako teško lečiti jer je vrlo često otporna na antibiotike). 

Za razliku od sintetičkih antibiotika, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana. 

A ipak, to je samo vrh ledenog brega kada je reč o prednostima origana.

Najvrednija lekovita supstanca u ulju origana je karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva, a tu su još i timol koji poboljšava rad imunog sistema pored primarnog dejstva protiv gljivica, pinen, terpenin, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, kalijum, bakar, bor, vitamin A, C i niacin. 

Svaki od ovih sastojaka je zasebno značajan, a u sadejstvu čine dobru odbranu organizma od infekcija, grčeva, lošeg varenja i drugih hroničnih stanja. 

Kao član porodice mente , origano se visoko rangira u odnosu na ukupan sadržaj antioksidanasa.

Prema podacima preventivnog centra, sušeni origano je na petom mestu na skali sredstava koja apsorbuju i na taj način neutrališu slobodne radikale (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) scale), koja meri antioksidativnu aktivnost hrane i biljaka. 



Ulje origana takođe pokazuje potencijalni antikancerogeni efekat i ima antioksidativnu aktivnost sličnu vitaminu E, zahvaljujući rosmariničnoj kiselini. Istraživači su testirali i delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. 

Ispostavilo se da karvakrol izaziva "apoptozu" - samouništenje ćelija raka. Slično istraživanje objavljeno 2008. u "African Journal of Biotechnology " potvrdilo je antioksidativnu snagu ulja origana koristeći dve različite laboratorijske analize.

Origano se tradicionalno koristi u Maroku kod poremećaja varenja, grčeva i dijareje

Svojim antizapaljenskim efektom origano može biti od koristi u prevenciji mnogih hroničnih bolesti (glavobolje, osteoporoze, hroničnog umora), kožnih oboljenja (gljivična oboljenja kože, atletsko stopalo), a takođe je značajan u prevenciji metaboličkog sindroma koji karakterišu gojaznost, povišeni pritisak, povišene masnoće u krvi te se savetuju kao sastavni deo ishrane gojaznih osoba. 


Nova istraživanja pokazuju ulje origana kao efiksno sredstvo u borbi protiv kolitisa, bez štetnih nuspojava i mogućnost regeneracije ćelija jetre, a za one koji vežbaju, značajan je i podatak da olakšava bolove u mišičima i zglobovima, pospešuje oporavak kod povreda, uganuća, zapaljenja tetiva što ga čini dobrim saveznikom fizički aktivnih osoba.

Nema komentara:

Objavi komentar