Zavodljivog ukusa koji obiluje aromom, origano predstavlja jedan od najčešće korištenih začina na svetu.
Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i disajnih puteva, u srednjem veku u Evropi je korišteno za lečenje infekcija, a danas postoji sve više dokaza o njegovim lekovitim svojstvima.
Iza bogatstva ukusa origana krije se hranljiva i lekovita elektrana koja obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i drugim sastojcima zbog kojih je svrstan u najjače prirodne antibiotike.
U medicinskim krugovima naučnici su odavno svesni potencijala origana, a naročito je cenjeno
njegovo ulje koje po važnosti često porede sa naftom.
Ulje se dobija od
divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije kako bi se sačuvala
sva lekovita svojstva.
Ovo ulje je pokazalo svoju moć kao prirodni
antibiotik, sredstvo protiv gljivica i parazita, posebno kandide, virusa
(virusa gripa i zaušnjaka), a često preuzima i ulogu antialergijskog
agensa.
Među 52 testirane biljke, samo je ulje origana delovalo na
Candidu Albicans, E-coli, Salmonelu i Pseudomonas aeruginosa (ovu
bakteriju je jako teško lečiti jer je vrlo često otporna na antibiotike).
Za razliku od sintetičkih antibiotika, bakterije ne mogu razviti
imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.
A ipak, to je samo
vrh ledenog brega kada je reč o prednostima origana.
Najvrednija lekovita supstanca u ulju origana je
karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva, a tu su
još i timol koji poboljšava rad imunog sistema pored primarnog dejstva
protiv gljivica, pinen, terpenin, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe,
kalijum, bakar, bor, vitamin A, C i niacin.
Svaki od ovih sastojaka je
zasebno značajan, a u sadejstvu čine dobru odbranu organizma od
infekcija, grčeva, lošeg varenja i drugih hroničnih stanja.
Kao član
porodice mente , origano se visoko rangira u odnosu na ukupan sadržaj
antioksidanasa.
Prema podacima preventivnog centra, sušeni origano je
na petom mestu na skali sredstava koja apsorbuju i na taj način
neutrališu slobodne radikale (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC)
scale), koja meri antioksidativnu aktivnost hrane i biljaka.
Ulje
origana takođe pokazuje potencijalni antikancerogeni efekat i ima
antioksidativnu aktivnost sličnu vitaminu E, zahvaljujući rosmariničnoj
kiselini. Istraživači su testirali i delovanje karvakrola na ćelije raka
prostate.
Ispostavilo se da karvakrol izaziva "apoptozu" -
samouništenje ćelija raka. Slično istraživanje objavljeno 2008. u
"African Journal of Biotechnology " potvrdilo je antioksidativnu snagu
ulja origana koristeći dve različite laboratorijske analize.
Origano
se tradicionalno koristi u Maroku kod poremećaja varenja, grčeva i
dijareje.
Svojim antizapaljenskim efektom origano može biti od
koristi u prevenciji mnogih hroničnih bolesti (glavobolje, osteoporoze,
hroničnog umora), kožnih oboljenja (gljivična oboljenja kože,
atletsko stopalo), a takođe je značajan u prevenciji metaboličkog
sindroma koji karakterišu gojaznost, povišeni pritisak, povišene
masnoće u krvi te se savetuju kao sastavni deo ishrane gojaznih osoba.
Nova istraživanja pokazuju ulje origana kao efiksno sredstvo u borbi
protiv kolitisa, bez štetnih nuspojava i mogućnost regeneracije ćelija
jetre, a za one koji vežbaju, značajan je i podatak
da olakšava bolove u mišičima i zglobovima, pospešuje oporavak kod
povreda, uganuća, zapaljenja tetiva što ga čini dobrim saveznikom
fizički aktivnih osoba.
Nema komentara:
Objavi komentar