Umaranje, otežana koncentracija, zevanje i pospanost, definitivno nisu u skladu sa nadolazećim toplim danima koji bi trebali potaknuti živost i optimizam.
Ipak, razloga za paniku-nema. Niste u depresiji niti ste teško bolesni, samo patite od proletnog umora koji možete pobediti u samo nekoliko dana.
Osim kretanja na otvorenom, tuširanja naizmenično hladnom pa toplom vodom, trebamo se okrenuti i našoj tek probuđenoj prirodi.
Nekoliko sledećih korisnih saveta mogu vam pomoći da se lakše izvučete iz ove "dosadne napasti" te da zadovoljni i puni energije uživate u proleću.
1. Maslačak
Radič je veoma lekovita biljka. Bogat je vitaminom C i mineralima, a pripravci ove biljke pročišćavaju organizam putem jetre i bubrega, što podmlađuje celi organizam.
Odličan je u salati. Dovoljno je pomešati svež radič sa malo kuvanih jaja, mladom koprivom, mladim lukom i maslinovim uljem. Začinite prema želji i jedite svaki dan uz ručak.
Dobićete salatu koja će podići vaš imunitet, dati vam dovoljno vitamina i minerala, energiju i spremnost za nove obaveze.
U rano proleće bere se samo koren, listovi pre cvetanja (kasnije postaju gorki), a cvetovi naravno u dobi cvata.
Sladokusci mogu napraviti i med od maslačka: 300 cvetova staviti u 2,5 l vode, dodati 3 limuna i kuvati na laganoj vatri 2,5 sata.
Nakon toga procediti preko gaze, dodati 2,5 kg šećera i ponovno kuvati 2 sata.
Toplo uliti u staklenke i zatvoriti.
2. Koprive
Za energetsku proljetnu kuru odlične su i koprive koje je najbolje brati u prirodi.
Bogate su mineralima i vitaminima A, C i K.
Imaju visok postotak željeza te opskrbljuju krv kisikom i brane ga od anemije.
Kod proljetnog umora najbolje je koristiti sok od koprive: koprivu ubrati, pobiberiti i usitniti, staviti u gazu te istisnuti sok.
Možete je praviti i kao kuvani prilog te pomešati sa špinatom.
3. Jaglaci
Jaglaci su vesnici proleća ali i pomagači protiv umora.
Napitak od jaglaca vraća energiju i podiže raspoloženje.
Bogat je saponizidima, enzimima, mineralima i esencijalnim kiselinama, koristi se kod migrene, nesanice, reumatizma.
Pravi se vrlo jednostavno: jedna čajna kašika jaglačeva cveta pomeša se sa kašičicom svežeg lista breze i svežeg lista koprive.
Preko te mešavine preliti 2 dcl vrele vode.
Mešavinu procediti nakon munutu-dve i piti u malim gutljajima 3 puta na dan.
4. Šipak
U narodnoj medicini u proleće se preporučuju češnjak, med i šipak.
Plod divlje ruže, odnosno šipak, bogat je vitaminom C, A, B i K.
Pomaže kod prehlade i dijareje jer obiluje vitaminom C i provitaminom A.
Osim ploda, mogu se jesti i listovi i latice šipka od kojih se može napraviti lagani čaj, posebno preporučljiv za eliminaciju otrovnih tvari putem mokraćnog sistema.
Dovoljno je ubrati listove i latice za jednu kašiku, preliti sastojke sa 2 dcl vrele vode, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, procediti, zasladiti po želji i piti.
5. Zob
Kao jedan od jačih prirodnih lekova u borbi protiv proletnog umora i za jačanje imuniteta posebno učinkovitom pokazala se zob.
Čaj od zobi (kašika zobi kratko se prokuva u 3 dcl vode), koristi se u lečenju anksioznosti, malaksalosti i živčane iscrpljenosti.
Zobena kaša sa grožđicama, šećerom i vinom staro je poznato jelo za bolesne osobe za smanjenje holesterola u krvi, kao lek kod bolesti srca, povišenog krvnog pritiska i gojaznosti.
Nema komentara:
Objavi komentar