Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

15. 03. 2015.

Pobedite proletni umor



Umaranje, otežana koncentracija, zevanje i pospanost, definitivno nisu u skladu sa nadolazećim toplim danima koji bi trebali potaknuti živost i optimizam.


Ipak, razloga za paniku-nema. Niste u depresiji niti ste teško bolesni, samo patite od proletnog umora koji možete pobediti u samo nekoliko dana.

Osim kretanja na otvorenom, tuširanja naizmenično hladnom pa toplom vodom, trebamo se okrenuti i našoj tek probuđenoj prirodi.

Nekoliko sledećih korisnih saveta mogu vam pomoći da se lakše izvučete iz ove "dosadne napasti" te da zadovoljni i puni energije uživate u proleću.

1. Maslačak

Radič je veoma lekovita biljka. Bogat je vitaminom C i mineralima, a pripravci ove biljke pročišćavaju organizam putem jetre i bubrega, što podmlađuje celi organizam.

Odličan je u salati. Dovoljno je pomešati svež radič sa malo kuvanih jaja, mladom koprivom, mladim lukom i maslinovim uljem. Začinite prema želji i jedite svaki dan uz ručak.

Dobićete salatu koja će podići vaš imunitet, dati vam dovoljno vitamina i minerala, energiju i spremnost za nove obaveze.

U rano proleće bere se samo koren, listovi pre cvetanja (kasnije postaju gorki), a cvetovi naravno u dobi cvata.


Sladokusci mogu napraviti i med od maslačka: 300 cvetova staviti u 2,5 l vode, dodati 3 limuna i kuvati na laganoj vatri 2,5 sata.

Nakon toga procediti preko gaze, dodati 2,5 kg šećera i ponovno kuvati 2 sata.

Toplo uliti u staklenke i zatvoriti.


2. Koprive

Za energetsku proljetnu kuru odlične su i koprive koje je najbolje brati u prirodi.

Bogate su mineralima i vitaminima A, C i K.

Imaju visok postotak željeza te opskrbljuju krv kisikom i brane ga od anemije.

Kod proljetnog umora najbolje je koristiti sok od koprive: koprivu ubrati, pobiberiti i usitniti, staviti u gazu te istisnuti sok.

Možete je praviti i kao kuvani prilog te pomešati sa špinatom.


3. Jaglaci

Jaglaci su vesnici proleća ali i pomagači protiv umora.

Napitak od jaglaca vraća energiju i podiže raspoloženje.

Bogat je saponizidima, enzimima, mineralima i esencijalnim kiselinama, koristi se kod migrene, nesanice, reumatizma.

Pravi se vrlo jednostavno: jedna čajna kašika jaglačeva cveta pomeša se sa kašičicom svežeg lista breze i svežeg lista koprive.

Preko te mešavine preliti 2 dcl vrele vode.

Mešavinu procediti nakon munutu-dve i piti u malim gutljajima 3 puta na dan.


4. Šipak

U narodnoj medicini u proleće se preporučuju češnjak, med i šipak.

Plod divlje ruže, odnosno šipak, bogat je vitaminom C, A, B i K.

Pomaže kod prehlade i dijareje jer obiluje vitaminom C i provitaminom A.

Osim ploda, mogu se jesti i listovi i latice šipka od kojih se može napraviti lagani čaj, posebno preporučljiv za eliminaciju otrovnih tvari putem mokraćnog sistema.

Dovoljno je ubrati listove i latice za jednu kašiku, preliti sastojke sa 2 dcl vrele vode, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, procediti, zasladiti po želji i piti.


5. Zob

Kao jedan od jačih prirodnih lekova u borbi protiv proletnog umora i za jačanje imuniteta posebno učinkovitom pokazala se zob.

Čaj od zobi (kašika zobi kratko se prokuva u 3 dcl vode), koristi se u lečenju anksioznosti, malaksalosti i živčane iscrpljenosti.

Zobena kaša sa grožđicama, šećerom i vinom staro je poznato jelo za bolesne osobe za smanjenje holesterola u krvi, kao lek kod bolesti srca, povišenog krvnog pritiska i gojaznosti.


Nema komentara:

Objavi komentar