Opšte je poznato da su svi delovi masline korisni; koštica, list, komina, ali maslinovo ulje koje se dobija iz ploda masline je najčešće korišten proizvod.
Maslinovo ulje se koristi u zdrastvene svrhe, za masažu i u kozmetici.
Maslinovo ulje je najbolje koristiti kao preliv za sirova jela, salate.
Ono je takođe pogodno i za kuvanje i prženje jer je najstabilnije od svih masnoća.
Njegova temperatura dimljenja je 210 stepeni C a to je znatno više od temperature potrebne za prženje i pečenje.
Takođe se ne razgrađuje brzo kao ostala ulja, grejanjem se ne menjaju njegova svojstva i sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubljenja hranljivih sastojaka prilikom kuvanja.
Najbolje među maslinovim uljima je devičansko maslinovo ulje, koje se dobija jednostavnim filtriranjem maslina, pri čemu blagotvoran sadržaj sastojaka ostaje maksimalno sačuvan.
Kada je u pitanju maslina kao lek, veruje se da ova biljka leči čak 60 vrsta bolesti.
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E masline su koristan antioksidans.
Pored toga u sebi sadrže mnoge hranljive i lekovite materije: vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, gvozdje...
Tako da masline i maslinovo ulje povoljno deluju na zdravstvene probleme kao sto su: loše varenje, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, poremećena funkcija jetre, povišen holesterol u krvi, poremećen krvni pritisak, moždani udar, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, hipertireoza, PMS i klimakterične tegobe, tegobe sa prostatom, reuma, bronhitis, astma, bolesti usta i zuba, glavobolja, upale i virusne infekcije, kandida, zatvor, oštećenje ćelija, bubuljice, akne, ekcem, suva koža, oštećena kosa, nokti, opekotine zbog preteranog izlaganja suncu...
Korištenjem maslinovog ulja smanjuje se rizik srčanih oboljenja, povećava pervencija od karcinoma, ojačava imunološki sistem.
Maslinovo ulje ima i protiv upalna svojstva, blagotvorno deluje na želudačnu sluznicu.
Protiv čira na želucu i gastritisa preporučuje se po jedna velika kašika ekstra devičanskog (u prevodu, domaćeg hladno ceđenog) maslinovog ulja, svakog jutra najmanje 40 dana.
Maslinovo ulje sadrži nezasićene masne kiseline, koje su važne za moždane aktivnosti, nesmetan prenos informacija u mozgu pomoću neurotransmitera, daje energiju.
Nerafinisano maslinovo ulje usporava neke efekte starenja.
Ono sadrži polifenole koji se bore protiv slobodnih radikala a koji su povezani sa starenjem organizma, slabljenjem imunog sistema, srčanih oboljenja i kancera.
Iz tog razloga verovatno ljudi iz mediteranskih krajeva imaju najnižu stopu srčanih oboljenja i dug životni vek.
Maslinovo ulje štiti ćelije od slobodnih radikala koji se javljaju u metaboličkim procesima i time se usporava proces starenja.
Maslinovo ulje, limun i peršun korisni su za lečenje infekcije bešike i mokraćnih kanala. Za to je potrebno pomešati jednu kašiku domaćeg maslinovog ulja, jednu kašiku soka od limuna i jednu kašiku svežeg lista peršuna, pa piti svakog jutra na prazan stomak.
Maslinovo ulje pomaže u regulisanju probave i smanjenju želudačne kiseline.
Kliničke studije su pokazale da maslinovo ulje ima veliku apsorbciju iz sluzokože creva, važnu ulogu u ublažavanju mnogih crevnih bolesti i pomaže u pravilnoj funkciji creva.
Maslinovo ulje se takođe preporučuje i kao lek kod bolesti žuči i jetre.
1980 su objavljene studije o ulozi lipida u razvoju kostiju koji obogaćuju kosti sa mineralima.
Nalazi su pokazali da su masti ( polinezasićene masne kiseline ) koje se uglavnom nalaze u maslinovom ulju od suštinskog značaja za razvoj skeleta.
Ustanovljene su anatomske razlike u veličini, debljini i teksturi kostiju kod ljudi koji konzumiraju ulje. Znači oleinske kiseline igraju važnu ulogu u razvoju koštanog tkiva.
Maslinovo ulje možemo kupiti prema kvalitetu kao ekstra devičansko, devičansko i rafinisano maslinovo ulje.
Najbolje je ekstra devičansko maslinovo ulje koje je tamnozelene boje a kiselost mu je (izraženo u oleinskoj kiselini ) do 1% sto označava najkvalitetniji tip ulja.
Devičansko maslinovo ulje se dobija na isti način kao i ekstra devičansko sa manjim nedostatcima u aromi.
Kiselost ovog ulja je do 2%.
Najslabijeg kvaliteta je rafinisano maslinovo ulje čija je kiselost do 5%.
Njemu se dodatkom male količine ekstra devičanskog maslinovog ulja poboljšava aroma i boja.
Takođe se može naći maslinovo sa raznim dodacima kao što su bosiljak, limunova korica đumbir, timijan, lovorov list, borovnica ruzmarin i mnogi drugi. Svaki od ovih dodataka oplemenjuje maslinovo ulje posebnom aromom.
Recepti za upotrebu maslinovog ulja u njezi tela
Evo nekoliko prijedloga kako da njegu tela upotpunite maslinovim uljem. Isprobajte, isplati se.
Kupka
Za suhu kožu i atopijski dermatitis
Piling ruku sa maslinovim uljem
Maska za lice
Pomešajte maslinovo ulje, med i žumance (možete i u mikseru da bude jednolika smesa). Stavite na lice i ostavite da stoji 15 minuta. Isperite toplom vodom.
Nokti
Tonik za rast kose
Ima protuupalna svojstva te pomaže kod začepljenih folikula, omogućuje vlasištu da diše, što pospešuje rast kose. Naseckajte češanj češnjaka te dodajte trećinu šalice maslinova ulja. Vatom utapkajte mešavinu po celom vlasištu i ostavite da deluje 20 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar