Da li ste
ikada zastali na trenutak i zapitali se kakav je vaš život, da li dovoljno
vremena posvećujete sami sebi?
Većina
nas je svesna vremena u kome živimo da
smo stalno pod nekim pritiskom. Ali ipak puštamo da život i situacije oko nas
upravljaju nama umesto da mi upravljamo našim životima.
Pritisak
koji svakodnevno osećamo, povlači sa sobom jedan veći problem a to je STRES.
Upravo
zbog toga sam odlučila da danas moj post bude posvećen tome.
Za
početak da opišem koji je to mehanizam koji upravlja stresnim situacijama u
našem organizmu ili nažalost da kažem mehanizam kojim upravlja stres.
Stres je
bilo koje fizičko ili emocionalno naprezanje tela ili duha. Pritisak,
depresija i briga, odgovorni su za stres kod mnogih pojedinaca.
Odgovor tela
na pojačani stres, bilo fizički ili emocionalni, je metabolički što dovodi do povećane
proizvodnje hormona nadbubrežne žlezde.
Kortizol je najjednostavnije rečeno hormon koji zajedno sa adrenalinom, nastaje u našim nadbubrežnim
žlezdama, a često ga zovu i “hormon
stresa”, budući da su njegove vrednosti u organizmu uvek povišene u
stanjima kada je osoba izložena bilo kojoj vrsti stresa.
Treba znati da jedan njegov akutni
skok neće naneti nepopravljive štete organizmu, ali ukoliko je duži period
kortizol povišen to jeste ako je čovek duže vreme izložen stresu, to
će i te kako ugroziti njegovo zdravlje.
Simptomi
koji ukazuju na povišen kortizol
Glukokortikosteroidi među kojima je i kortizol hormon stresa, veoma su važni budući da kontrolišu vitalne procese u našem telu.
Ovi steroidni hormoni deluju na
metabolizam glukoze, masti i proteina, te prilagođavaju organizam na stresne
situacije.
U svakodnevnim uslovima hormon
kortizol:
- smanjuje upale,
- reguliše krvni pritisak,
- reguliše krvni pritisak,
- pospešuje rad imunološkog
(odbrambenog) sistema
i pokreće nas na aktivnost.
U svim stresnim situacijama nivo
kortizola raste, medicinska istraživanja pokazala su da povišen kortizol u krvi može
biti okidač za brojne zdravstvene probleme, pre svega:
- srčane bolesti,
- hroničan umor,
- hipertenziju,
- gojaznost, najčešće masne naslage oko struk,
- gojaznost, najčešće masne naslage oko struk,
- depresiju,
- anksioznost,
- bol u leđima,
- aterosklerozu,
- čir,
- alergijske reakcije,
- astmu,
- nesanicu.
Posebno je to važno za ljude
izložene hroničnom stresu, ali kod svakoga od nas taj "tihi ubica"
kako ga često zovu, može uzrokovati određene poremećaje, bolesti, te ozbiljno
ugroziti naše zdravlje.
Samo mali procenat ljudi tokom
stresa gubi apetit, dok većina poseže za grickalicama, slatkom, masnom i
nezdravom hranom.
Budući da stres podstiče lučenje
ovog hormona, treba znati da je i glad odnosno prejedanje napad na organizam
koji može biti okidač za povećano lučenje hormona stresa.
Zato ne treba preskakati obroke, već
jesti manju količinu hrane u pravilnim intervalima u toku dana.
Stres je teško eliminisati, ali
njegovi negativni efekti mogu se umanjiti svakodnevnom šetnjom, odmorom,
meditacijom ili jogom, umerenim vežbanjem, redovnim ciklusom sna od sedam do
devet sati tokom noći.
Ono što je najvažnije jeste da stres
možemo staviti pod kontrolu prirodnim putem, pomoću namirnica koje će uticati
na regulaciju hormona stresa.
Kojim namirnicama se možemo boriti protiv stresa te smanjiti njegove štetne učinke na organizam
Samo
povećanje hormona koje se javlja sa stresom povećava metabolizam bjelančevina,
masti i ugljikohidrata proizvodeći brzo energiju potrebnu telu.
Samim time, kad
ste pod stresom, neke hranjive tvari troše se puno brže nego je to normalno.
Na primer,
vitamin C se koristi u nadbubrežnoj žlezdi za vreme stresnih stanja, i svaki
stres koji je dovoljno težak i produljen uzrokovat će istrošenost vitamina C
u tkivima.
Stoga
ovaj vitamin mnogi nazivaju antistresnim ili vitaminom adaptacije pa se
preporučuje uvek kad postoji psihički ili fizički napor visokog intenziteta.
Antistresna ishrana
Antistresna ishrana
Ljudi koji su često pod stresom trebali bi posebno voditi računa o uravnoteženoj i dobro izbalansiranoj ishrani s posebnim naglaskom na povećan unos i odabir hrane koja je bogata makro i mikronutrijentima.
Sveže
povrće, voće intenzivnih boja i aroma, ekstra djevičansko maslinovo ulje,
orašasti plodovi, semenke, integralne žitarice, riba, malo mesa i fermentirani
mlečni proizvodi uz redovnu
telesnu aktivnost temelj su mediteranske ishrane, a koja čuva naše
srce, mozak i živce od raznih bolesti te smanjuje negativan utecaj stresa.
Vitamin C
Vitamin C
Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi.
Najbogatiji izvori su
raznoliko voće i povrće. To su pre svega paprika, jagode, brokula, prokulica,
kelj, kupus te agrumi, crni ribiz i voćni sokovi.
Već jedna svježa
mesnata paprika zadovoljava potrebu za tim vitaminom.
Vitamini iz grupe B
Uloga vitamina iz grupe B, a posebno vitamina B6 jako je značajna i obuhvaća mnoge aspekte neurološke aktivnosti. Jedan od njih je stvaranje neurotransmitera, koji štite od stresa i mogu nas smiriti.
Umesto svakodnevna posezanja
za čokoladom češće treba izabrati zeleno lisnato povrće, zelenu salatu i radič,
rajčice i šparoge, integralne žitarice, mahunarke, morske plodove, semenke
suncokreta orašaste plodove te pivski kvasac.
Luk
Drevni Egipćani koristili su luk da bi izazvali opuštanje i san. Možda ima nečega u tome.
Luk žute i crvene boje najbogatiji su izvori spoja kvercetina.
Radi se o antioksidansu, protuupalnom, a i blagom umirujućem sredstvu.
Triptofan
Triptofan
Triptofan je jedna od esencijalnih aminokiselina koje telo iskorištava za sintezu belančevina koje treba.
Moramo ga unositi hranom jer ga organizam ne
može sam proizvesti.
Deluje tako da
pomaže telu da regulira apetit, spavanje i raspoloženje. Prenizak unos
triptofana može rezultirati niskom razinom serotonina koji se dovodi u vezu sa
depresijom, razdražljivošću i nesanicom.
Najbolje ga je unositi hranom poput
plave ribe, piletine, puretine, govedine, šampinjona, soje i špinata.
Cink
Depresija, gubitak apetita, te česte prehlade i infekcije simptomi su za premalen unos cinka.
Prirodni izvori su kamenice, govedina, rakovi,
puretina, tuna, soja, grašak, šampinjoni, semenke bundeve, susam, mlečni
proizvodi.
Magnezij
Uloga mu je da zajedno sa kalcijem regulira tonus mišića i živaca u telu. Najbolji izvori su blitva, špinat, mahune, grah, semenke bundeve, suncokreta, susam, losos i prirodne mineralne vode bogate magnezijem.
Omega-3 masne kiseline
Izuzetno su važne za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti. Mnoga znanstvena istraživanja dokazala su važnost i ulogu omega-3 masnih kiselina u prevenciji kardivaskularnih bolesti, te su važne i za pravilan razvoj mozga i živčanog sistema.
Iako su upravo plave ribe najbolji iskoristivi izvori ovih dragocenih
masnih kiselina, možemo ih naći i u lanenim semenkama i orasima.
Med i voće umesto slatkiša
Depresija
izaziva pojačani apetit, snažnu želju za hranom bogatom ugljikohidratima i čokoladom. Kad se
želite smiriti posegnite za složenim ugljikohidratima poput integralne testenine,
žitarica, kupusa, mahunarki, celera.
Kao umirujuće sredstvo koje najbrže
deluje treba jesti prirodno slatke stvari poput meda, svežeg ili sušenog
voća.
Slatkiši i kolači kao jednostavni ugljikohidrati daju lažan osećaj
zadovoljstva.
Izuzetak je crna čokolada. Nedavna istraživanja pokazala
su da čokolada pozitivno deluje na naše zdravlje, poletnost i snagu ako sadržava
najmanje 60 posto kakaa.
Čokolada sadrži magnezij, željezo, kalcij, kalij te
vitamine A, B1, C, D i E. Feniletilamini iz čokolade poboljšavaju raspoloženje.
No, sa čokoladom ipak valja biti umeren s obzirom na njezinu energetsku vrednost.
Za kraj evo predlog jelovnika za
dobro raspoloženje, ali i popis onoga što biste trebali izbegavati muči li
vas depresija.
Imate li osećaj depresije nemojte konzumirati sledeće namirnice za doručak: pržena jaja slaninu, kobasice, hrenovke, paštete ni previše kafe ili crnog čaja
Predlozi jelovnika kako uticati na
dobro raspoloženje:
Doručak: zobene pahuljice s medom i cimetom, smeđa riža sa mlekom, žitarice, tost premazan džemom, integralno pecivo, jogurt, voće.
Ručak i večera koji utiču na dobro raspoloženje: žitarice (integralna riža, proso, ječam, zob, kukuruz), tjestenina, riba i malo mesa, povrće sveže ili kuhano, sveže sezonsko voće, maslinovo ulje.
ovo je nesto sto bi trebalo svako od nas da ima u podsvijesti i da nezdrave navike i ishranu zamijeni sa onom koja ce mu podizati raspolozenje a naravno uticati i na zdravlje.
OdgovoriIzbrišiZdravlje je bogastvo, a bogastvo treba čuvati.
OdgovoriIzbriši