Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

17. 02. 2015.

Susam, začin i lek


Posut po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija.

Svima nam je jako poznat i po aromi koju daje pecivu koje kupimo u pekari.

Pristupačan je pa nema razloga da ga ne uvrstimo u svakodnevnu ishranu jer može sprečiti razne bolesti, pa čak i spasiti život.

Susam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svetu, a sigurno je najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja.

Susam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. Susam je visoka, uspravna, jednogodišnja biljka koja ima ovalne listove sa dubokim žilama i belim ili ružičastim cvetovima. U periodu od tri do pet meseci uzgoja dostigne visinu do dva metra. Plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena. Gaji se u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama.

Seme susama sadrži 45-60% susamovog ulja koje se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina, a seme u pekarskoj industriji za posipanje peciva.

 Koristi se seme, koje je bledožute boje kao dodatak jelima, proizvodima od testa, poslasticama. Izuzetnu aromu ima ako se malo proprži na tihoj vatri. Pored belog, postoje i braon i crni susam.

Najkvalitetnije ulje se dobija iz belih semenki.



Lekovito delovanje

Biljka susama tradicionalno se upotrebljava za lečenje raznih nečistoća na koži, a za unutrašnje lečenje kao laksativ i tonik. 

Listovi deluju adstrigentno, bogati su sluzavim sastojcima, te se rado upotrebljavaju u lečenju dečjih tegoba kao što su: kolera, dijareja/proljev, dizenterija, katar i tegobe s mjehurom. 

Koren biljke se tradicionalno upotrebljava u lečenju astme i kašlja.

Uvrštavanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo posledice autointoksikacije, sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterija i gljivica u organizmu i na koži, razne kožne tegobe, podstičemo rad kožnih hormona, te štitimo kožu od sunčevih zraka, lečimo suvu i štitimo osetljivu kožu, naročito kod pušača zbog toga što susam jača prokrvljenost i smanjuje ožiljke.

Susamovo ulje odlično je za masažu, kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje i reume. 

Ovo ulje pomaže i u lečenju jetre, želuca i creva, bubrega i mjehura, slabog rasta kose, osteoporoze te karijesa. 

Semenke susama su dobar izvor vitamina E, pa se preporučuju dojiljama za jače lučenje mleka i deci u razvoju.

Seme susama takođe jača živce, podstiče rad srčanog mišića, suzbija gnojenje i ekceme, stvara odbrambene materije protiv raka, uništava gljivice, te se upotrebljava u dijeti kod dijabetesa. 

Izvana se takođe upotrebljava susamovo seme kod tegoba sa hemoroidima i raznim čirevima.

Istraživanja su pokazala da je susam delotvoran protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada. Iako težak za osetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer predstavlja savršen čistač organa za varenje.

Rezultati brojnih istraživanja ukazali su na njihovo svojstvo ublažavanja tegoba povezanih sa menopauzom.

Magnezijum snižava krvi pritisak je su semenke dobre u borbi protiv hipertenzije, sprečava napad migrene, a zbog sadržaja željeza dobar je u lečenju anemije.

Naravno, prethodno termički da se obradi, odnosno da se propeče ili proprži na tihoj vatri.


Recepti

Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.

Za lečenje hemoroida treba samljeti kašiku susamovog semena i u to dodati dve kašike vode. Sve zajedno mešati dok ne nastane pasta i dodati kašičicu putera. Sve dobro umutiti a zatim namazati na parče tosta i pojesti.

Protiv opekotina - dve kašike susamovog semena potopljene u čaši vode staviti da ključa nekoliko minuta. Zatim sadržaj procediti i ostaviti da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj i smesu treba prelaziti preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevno.


Čaj: U pola litre vode staviti dve supene kašike suvih listova. Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procedimo. Pijemo tokom dana umesto vode, nezaslađeno.

Protiv zatvora i konstipacije: Dve supene kašike semenki pomešamo sa dve supene kašike meda i pojedemo. Uzimamo dva do tri puta tokom dana.

Protiv osteoporoze: Prepržimo dve do četiri supene kašike semenki i jedemo tokom dana pomešano sa hranom.


 Susam rolat 

U posudu stavite četiri kašike meda, 100 g margarina, 50 g čokolade i 100 g šećera u prahu. 

Otopite na laganoj vatri. Propržite 200 g susama i 100 g seckanih oraha i dodajte u masu. Izmešajte kutlačom da se masa izjednači. 

Ostavite da se ohladi i oblikujte u rolat. Secite na tanke kolutove.

Bela susam salama

Sastojci: 300 g susama, 400 g rahatlokuma, 200 g sitno seckanih žele bombona. 

Susam ispecite, rahatlokume dobro izgnečite da postanu glatka masa, a zatim u to dodajte ispečeni susam i dobro sjedinite masu. 

Podelite na tri dela. Na masnom papiru oklagijom rastanjite jednu lopticu. Uz ivicu pospite sitno seckane žele bombone i lagano savijte salamu. Kada se dobro stegne, isecite na kolutiće.

Nema komentara:

Objavi komentar