Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

24. 02. 2015.

Hrana koja ubrzava oporavak



Prilikom treninga, ili bolje rečeno povećane fizičke aktivnosti može doći do premora ili povrede mišića ili tetiva. 
Iako te povrede mogu biti male, ako je je tokom treninga došlo do povrede tetive ili mišića ili ste se jednostavno premorili, izuzetno je važno da odmorite, i pustite telo da se oporavi.
Takođe veoma je važno šta ćete telu ponuditi kao gorivo za oporavak. Prema tome ishrana može biti veoma važan faktor brzine i kvaliteta oporavka posle povrede.


Kombinacija proteina, masti, vitamina i minerala pomoći će vašem telu da popravi mini naprsnuća tetive ili mišića i da oporavi nategnutu ili istrošenu tetivu ili mišić. 
Naravno neophodna je obnova novim zdravim ćelijama a za to su naravno potrebne i gradivne materije. 

Što kvalitetniji materijal, kvalitetniji i završni proizvod tj mišić ili tetiva.

Evo nekoliko namirnica koje bi vam mogle biti od pomoći u krucijalnim momentima oporavka kada se odlučuje da li ćete se poptpuno oporaviti ili će povreda preći u hroničnu teogbu.

Dakle radi se o ozbiljnim stavrima a hrana koja može pomoći je sledeća:

Crvena babura

Samo jedna crvena paprika (babura) sadrži više od 380% C vitamina koji vam je potreban tokom dana.
C vitamin je krucijalan za oporavak tetiva, mišića i hrskavice.
C vitamin je neophodan za sintezu kolagena koji ustvari gradi ožiljno tkivo ali i nove tetive i mišiće, krvne sudove, nove koštane ćelije.
Vitamin C bi u oporavku trebalo uzimati nekoliko puta dnevno na svakih otprilike 2-3h, dakle u svakom obroku.
Dobri izvori C vitamina su i narandže, svež kupus, svež spanać, limun, kiseli krastavci...



Pastrmka
 

Puno je rečeno o ovoj ribi. 
Sveža ili iz konzerve, pastrmka je puna lekovitih materija: omega 3 masnih kiseline i proteina.
Protein nije samo za izgradnju mišića; on je važan i za oporavak kosti, tetiva, ligamenata.
U oporavku nastaju nove ćelije a svaka ćelija je prepuna maerija koje nastaju od proteina. 
 
Njih takođe treba uzimati u svakom obroku čak i ako nema povrede.
Ipak proteini treba da su sastavni deo 4-5 obroka ako se radi o povredi. 

Pored pastrmke dobri izvori proteina su i belanca, piletina i ćuretina.

Omega 3 masne kiseline koje se takođe nalaze u pastrmci su važne zbog njihove antiinflamatorne uloge.
Ako jedete ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama to je kao da posipate ledenu vodu preko vatre, upale mišića ili tetive. 
Dobri izvori omega 3 masnih kiselina su i laneno seme i orasi.


 Šargarepa

Pola šolje šargarepe sadrži 340% dnevnih potreba vitamina A. 
Ovaj vitamin je neophodan za borbu protiv infekcije koja je može javiti kao posledica povrede.
Možda se infekcija neće često desiti ako je samo upala tetive u pitanju ali ipak telo pokreće imuni sistem i u tom slučaju a za tu akciju neophodan je vitamin A. 
Takođe vitamin A je veoma važan za mikrotraume koje nastaju maltene svaki put kada vežbamo.
Vitamina A ima dosta i u sušenim kajsijama, spanaću, bundevi.


Žitarice

Ne smete zaboraviti na žitarice celog zrna dok se oporavljate. 
One sadrže cink skoro koliko ga ima i u crvenom mesu ali bez dodatnih zasićenih masti koje mogu da pogoršaju upalu. 
 
Cinka ima dosta i u morskim plodovima, susamu, bundevinom semenu. 
Ipak nemojte preterivati sa cinkom jer on u prevelikim dozama smanjuje dobar HDL holesterol što može do dovede do pogoršanja upale umesto do smirenja.



Bademi

Samo 20-tak badema obezbeđuje 40% dnevnih potreba za vitaminom E. 
Ovaj mikronutrijent je veoma važan antioksidant posebno u funkciji imunog sistema. 
Nuetralizacijom slobodnih radikala obezbeđuje da se upala smiruje bez dodatnog pogoršanja do kog zna da dođe u bobri tela sa povredom. 
Bademi sadrže nezasićene mase kiseline koje su gradivne materije za nove ćelije. 
Moramo unositi mast jer je ćelijska membrana sastavljena od njih, a ipak moramo imati na umu da se to pre svega odnosi na nezasićene masti te treba insistirati na biljnim izvorima ulja koja nisu termički obrađena. 
Naravno na ovaj način štitimo i srce a zdravo srce svakako znači i brz oporavak.

Dobri izvori biljnih masti su i bundevino ulje, maslinovo ulje, laneno ulje..

1 komentar:

  1. Ovo je korisno znati. Unosiću više ovih namirnica

    OdgovoriIzbriši