Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

09. 02. 2015.

Kolač od jabuka sa prelivom

S obzirom da volim zdrav način života ali i da uživam u kolačima, ovaj put sam se odlučila da to bude voćna varijanta. 

Kolač sa jabukama je jednostavno napraviti a može se poslužiti prilikom svake prigode. 

Sastojci:

- 2 kisele jabuke,

- 1 jaje, 

- 300 gr šećera,

- 200 gr griza,

- 1 dl ulja,

- 1 prašak za pecivo,

- 2 dl mleka,

- 200 gr mlevenih oraha

Preliv:

- jedna čokolada, najbolja je čokolada za kuvanje,

- 1 dl mleka,

- 1 kašika margarina,

- 4 kašike šećera.

Priprema:

Jabuke operite, ogulite i narendajte. Pomešajte jaje, šećer, ulje, mleko, mlevene orahe, a zatim griz pomešan sa praškom za pecivo i narendane jabuke.

Sve izmešajte u jednoličnu smesu pa pretresite u tepsiju, prethodno namašćenu i posutu brašnom.

Odmah stavite u zagrejanu pećnicu i pecite na umerenoj vatri oko 40 minuta. 

Pečeni kolač posve ohladite, zatim prelite glazurom od čokolade i ostavite da se stegne, a zatim izrežite na kocke.

Preliv:

Narendajte čokoladu, dodajte mleko, margarin i šećer pa na laganoj vatri mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Savet:

Ako želite da kolač upije preliv, tada ga prelite čim ga izvadite iz pećnice sa samo malo ohlađenim prelivom.

A ako želite da celi preliv ostane na kolaču, da ga kolač ne upije, prelite ga posve ohlađenim prelivom.

Nema komentara:

Objavi komentar