• Mešavina orahovog ulja, sirćeta, malo belog luka, senfa i soli odličan je preliv za salatu od radića i endivije. Salata se, po ukusu, može posuti izmrvljenim plavim sirom.
• Orahovo ulje je ukusna alternativa u klasičnim prelivima. U njega samog može se umakati i svež hleb ili se, po ukusu, može dodati i neko prirodno sirće.
• Orahovo ulje je izvanredan preliv za testenine. Kombinujte ga sa nekim plavim sirom (npr. gorgonzolom), sveže skuvanom boranijom ili špinatom, pečurkama, ili jednostavno, sa peršunom i belim lukom.
• Kremaste deserte obogatićete finom orašastom notom, ako činijice u kojima ih servirate podmažete orahovim uljem.
• Za svečani doručak i nedeljni ručak probajte slatke bruskete od orahovog ulja i krušaka. Ukoliko nemate kruške, možete koristiti banane. Blago istostirajte kriške slatkog hleba sa suvim voćem, premažite ga orahovim uljem, prekrijte režnjevima zrele kruške, ukrasite tostiranim orasima. Prelite medom ili rastopljenom čokoladom. Servirajte uz šlag.
• Premažite prepolovljene breskve ili nektarine kombinacijom orahovog ulja i meda i servirajte uz sladoled.
• Kozji sir mariniran u orahovom ulju izuzetno je ukusan laki letnji obrok serviran uz salatu i tostiran hleb. Preostalo ulje možete koristiti kao preliv za testenine ili krompir.
• Poredajte 1 cm debeo sloj kriški kozjeg sira u posudu, pospite svežim listićima timijana, izmrvljenim belim lukom i sveže samlevenim crnim biberom. Zalijte orahovim uljem, poklopite i ostavite u frižider da se marinira 24 sata. Takođe je dobra varijanta da se pre mariniranja kozji sir pospe sa malo mlevenih suvih vrganja.
• Odličan ukus u obrocima od povrće dobićete ako paštrnak i prokelj pre serviranja prelijete orahovim uljem ili ga dodate pireu od krompira, paštrnaka i šargarepe.
Nema komentara:
Objavi komentar