Ljubav se ne može meriti rečima, ali ako te reči zapišemo ostavićemo dubok trag i dokaz o njoj.

Ovo je blog o zdravom načinu života nastao iz ljubavi prema pisanju i želji da svoje znanje prenesem na druge ljude.

Dobrodošli!

15. 02. 2015.

Špinat




Većini je poznat popularni crtić Popaj koji je jako voleo svoju devojku Olivu i morao jesti špinat kako bi je spasio.

Upravo zbog špinata je crtić i postao poznat, dečica su uvek zainteresovano pitala šta jede i zašto a mi smo dječici govorili da gledaju Popaja kako bi se zdravo hranili.

Zasigurno, ako mene pitate, to je bio jedan od boljih crtića, više edukativnog karaktera i srećna sam što su naučili dečicu šta je zdravo. 

Ipak, smatram da vredi i da se podsetimo te jako zdrave namirnice je smo možda zaboravili kolika je njena vrednost.

Špinat je jednogodišnja biljka sa tamnozelenim nazubljenim ili glatkim listovima. Spada u zeleno lisnato povrće. 

U srednjem veku prodavao se svež ili kuhan, naseckan ili prešan u loptice pod nazivom espinoche.

Špinat je namirnica bogata vodom, ima nisku energetsku vrednost i lako je probavljiva. U špinatu nalazimo bjelančevine, ugljikohidrate i masti.
Najveća je vrednost špinata u bogatstvu mineralnih sastojaka i vitamina: odličan je izvor folne kiseline, vitamina A, vitamina C, željeza, magnezija i mangana, dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, vitamina E, kalcija i kalija.

Uz kompleks vitamina i minerala, sadrži i dijetalna vlakna. Mladi špinat sadrži manje vlakana od starijeg, tako da ta količina može varirati.

Listovi špinata izrazito su zelene boje koju im daje velika količina hlorofila, pa se s pravom naziva "kraljem povrća sa hlorofilom".


Lekovitost špinata:

- mineralne tvari iz špinata deluju povoljno na naš organizam, tako na primer magnezij je neophodan kod rada mišića i srca, kalij pospešuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni pritisak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma,

- zbog dobre kombinacije vitamina B skupine, koji su važni kod metabolizma ugljikohidrata, šinat pomaže i kod jačanja živaca, zaslužan je i za lepu kosu, kožu i nokte,

- vitamin C jača imunitet organizma dok je ß-karoten važan antioksidans,

- značajan je izvor folne kiseline, koja ima značajnu ulogu u građi crvenih krvnih stanica i pri trudnoći (deficit može imati za posledicu prevremeni porođaj ili nisku porođajnu težinu novorođenčeta),
 
- dijetalna vlakna iz špinata potiču peristaltiku creva, smanjuju pojavu zatvora i pospešuju izlučivanje otpadnih tvari iz organizma,

 - zbog flavonoidnih spojeva u špinatu koji funkcioniraju kao antioksidansi, različite studije pokazale su da špinat usporava rast stanica raka želuca i creva, kože i dojke, te raka prostate,

- u jednoj šalici svežeg špinata nalazi se gotovo dvostruko više vitamina K od dnevno preporučenog unosa. Ako je on kuhan, jedna šalica sadržavati će ga 6 puta više! Vitamin K važan je za aktivaciju određenog proteina u kostima koji prihvaća kalcij i tako ga ugrađuje u koštanu strukturu tela.Osim vitamina K, drugi elementi koji su važni za zdravlje kostiju, a kojih je špinat odličan izvor, su kalcij i magnezij,

- vitamini A i C, koji se nalaze u špinatu, sprečavaju pojavu ateroskleroze,

- alergijske reakcije danas su sve češća pojava, osim klasičnih alergija na koje će većina u prvi mah pomisliti, postoje i mnoge auto-imune bolesti koje također uključuju mehanizam alergijske reakcije.
Astma, i reumatoidni artirtis samo su neke od njih. Tvari iz špinata koje pomažu smirivanju upalnih procesa ponovno su ß-karoten i vitamin C,

- vitamin E iz špinata utiče na um, bolju koncentraciju, motoričke funkcije i čuva moždane funkcije koje opadaju usled starenja,

- jedan od karotenoida, lutein, protektivna je hemikalija koja se brine za zdravlje organa vida, a posebno je uspešan u borbi protiv katarakte i makularne degeneracije uzrokovane starenjem,

- te naravno, na kraju, što ne smemo zaboraviti, špinat je kao namirnica daleko poželjniji izvor željeza od nekih drugih jer ne sadrži zasićene masti, holesterol, te je niskokaloričan, i kao takav je jako koristan u lečenju anemije.


Ono što možda niste znali o špinatu, jeste da špinat može štetiti osobama koje su već obolele od nekih bolesti te imajte na umu sledeće:

- špinat je, kao i gotovo sve namirnice, potencijalni alergen,

- špinat je jedno od povrća s najvećim količinama zaostalih pesticida, raspitajte se o načinu uzgoja špinata koji kupujete,

- špinat isto tako sadrži određenu količinu goitrogenskih tvari, koje mogu utecati na lučenje hormona štitnjače, zbog toga se ne preporučuje osobama sa bolestima štitnjače,

- sadržaj purina u špinatu može stvarati probleme preteranog nakupljanja urične kiseline, sobe koje pate od gihta i(li) bolesti bubrega trebale bi ga izbegavati,

- špinat sadrži i oksalnu kiselinu, čiji kristalići mogu začepiti bubrežne kanale pa se bubrežnim bolesnicima preporučuje da ga izbegavaju. Oksalne kiseline ima najviše u peteljkama i rebrima špinata pa ih prilikom pripreme treba odstraniti. Delovanje oksalne kiseline na organizam može se ublažiti tako da se špinat priprema sa mlekom ili vrhnjem jer se oksalna kiselina veže sa kalcijem iz mleka stvarajući netopljivi kalcijev oksalat koji se izlučuje iz organizma.


 Gde kupiti špinat

Sveži špinat u nas se kupuje na tržnici, zelenih, svežih listova i hrskave stabljike. 

Možemo kupiti mladi ili stariji špinat, a razlika je u izgledu listova. Mladi špinat ima najčešće po jedan list, svetlozelene boje i glatke površine. Stariji špinat ima na jednoj biljci više listova tamnozelene boje i naborane površine.

S obzirom da špinat termičkom pripremom gubi na težini i količini vode, bez obzira na način pripreme potrebno je kupiti 450 g po osobi. 

Najbolje ga je odmah pripremiti, a može se čuvati u plastičnoj vrećici nekoliko dana.

Smrznuti špinat koji se koristi izvan sezone moguće je nabaviti u svakoj trgovini. 

Iako je praktičan, aromom je siromašniji od svežeg špinata.



Špinat u kuhinji

Da bi se sačuvali što više dragocenih sastojaka i izbegli stvaranje štetnih spojeva, preporučuje se:
  • konzumirati špinat posijan u leto i jesen koji sadrži manje količine štetne oksalne kiseline i nitrata (špinat uzgajan na suncu sadrži manje nitrata i oksalne kiseline nego onaj uzgajan u seni)
  • kuhati špinat na pari ili u vrlo malo kipuće vode
  • baciti vodu u kojoj se kuhao špinat jer je zasićena nitratima
  • špinat pripremati uvek neposredno prije konzumiranja jer se jednom termički obrađen špinat ne smeje ponovno zagriejavati (zbog stvaranja nitrita koji se delovanjem bakterija u debelom crevu pretvaraju u nitrozamine koji deluju kancerogeno).
Špinatu prvo uklonite čvrste i žilave delove stabljike, a zatim ga dobro operite ispod tekuće vode kako biste isprali ostatke peska i zemlje.

Sveže listove špinata uronite u posudu kipuće vode, pokrijte je poklopcem i kuhajte oko 5 minuta. Špinat možete i pariti na rešetki ispod koje ključa voda (6–8 minuta).

Mlade listove špinata možete kratko popeći na maslinovu ulju ili maslacu.

Nakon kuhanja ili parenja špinat uronite u hladnu vodu kako bi se ohladio i sačuvao lepu boju. Nakon toga ga dobro ocedite i istisnite suvišnu tekućinu.

Špinat usitnite i poslužite kao prilog uz dodatak maslaca ili ga koristite fino usitnjenog za pripremu umaka i juha.
Možete ga začiniti solju, paprom, češnjakom, dodati mu slaninu, popečene kockice kruha.

Naseckani kuhani špinat izvrsno se slaže i sa bešamel umakom.

Možete ga dodati u kajganu sa malo parmezana. 

Dobro se kombinira i sa mesom, ribama, korenastim povrćem i mahunarkama. 

Također se koristi kod pripreme različitih vrsta sveže testenine – rezanaca, lazanja i njoka.

Sveži mladi špinat možete koristiti kao salatu uz začine, maslinovo ulje i limunov sok.

 Palačinci sa špinatom

Prokuvati špinat na način kao što je gore opisano. Ohladiti ga i sitno naseckati, ili to možete uraditi i štapnim mikserom. Meni lično je bolje kada se sitno nasecka jer palačinci dobiju posebno lepu boju, šarenilo i lepši su za posluživanje. 

Napravite smesu kao i za obične slane palačinke, s tim da smesa bude malo ređa, računajte na to da ćete špinat dodati u tu smesu pa će samim tim postati gušća.

Ispecite palačinke i filujte ih svežim sirom i kajmakom.

Ovaj recept je idealan kao predelo, mada ga možete poslužiti i kao glavno jelo. Odličan je i za decu, inovativan i kreativan način da im uvedete špinat u ishranu ako ga ne vole.
 


1 komentar: